Meny

Alunda församling

Gud, hjälp oss leva i en värld som vi varken kan behärska eller kontrollera.

Om du känner oro och behöver prata är du välkommen att ringa diakoniassistent Kristina som har telefonjour dygnet runt. ♡

☏ 0174-153 53

Är du äldre eller i riskgruppen?

Det finns matlådor att köpa från Klockarbackens kök, eller så finns det möjlighet att få hjälp att handla.

Kontakta husmor Berit ☏ 0174-153 58

För att minska smittspridning har församlingen valt att ställa in grupper, körer och matserveringar v. 12 och 13.

Var inte rädd – men var försiktig

”Var inte rädd” nämns i bibeln många, många gånger, en del hävdar att det står just 365 gånger, (en för varje dag på året). Jag har inte räknat, men det vi kan konstatera är att det är många gånger som orden: ”Var inte rädd” nämns.

Varje dag, nästan varje timme just nu sker nya uppdateringar om Corona, som sprids i vår värld och i vårt lokalsamhälle. Det skrämmer och gör oss oroliga, för oss själva och våra nära och kära.

”Var inte rädd” – så säger ängeln Gabriel när han möte Maria och berättar för henne att hon ska få bli mamma till Jesus. ”Var inte rädda” säger Jesus när han uppmuntrar lärjungarna i Matteus-evangeliet. Han säger inte att de ska slippa ifrån något, men han säger att de inte ska vara rädda.

Så får vi också handla, vi får vara kloka och följa de rekommendationer som ges, om god handhygien, att nysa i armvecket och att hålla sig hemma i så stor mån det går och framför allt värna om de som tillhör riskgrupperna.

Så var försiktiga, men var inte rädda.

/Präst Micaela Clasdotter

Mer information finns under "Lediga tjänster".

2020: Åkerman & Lund-orgeln 140 år!

1880 bygger den välrenommerade firman Åkerman & Lunds orgelbyggeri en ny orgel på läktaren i Alunda kyrka. Några år tidigare har samma firma byggt en ny läktarorgel även till Skandinaviens största katedral, Uppsala Domkyrka. Genom Åkermans studier för den legendariske orgelbyggaren Aristide Cavaillé-Coll i Frankrike, förenas i dessa instrument franskt orgelbyggeri med svensk tradition.

Bygget av en ny och, för en landsortskyrka, stor orgel i Alunda möjliggörs genom en tidigare donation av kantor P.A. Berg. Det som gör Alundas orgel speciell idag är inte bara dess kvalité och omfattning utan också det faktum att den klarat sig från ombyggnation och ändringar under årens gång. Den ser alltså ut och låter närmast exakt som den gjorde år 1880! Idag vittnar orgeln om dåtidens klangliga och musikaliska ideal mycket bra och den har därmed ett stort kulturhistoriskt värde. Men tack och lov kan den så mycket mer än att vittna om förgångna tider!

Det konstnärskap som lagts ned i skapandet av instrumentet blir än idag, 140 år senare, högst levande var gång luft flödar genom någon av de ca. 1200 piporna. Bara fantasin sätter gränser för vilken musik som kan ljuda i samklang med dessa och både musik som är långt mycket äldre såväl som mycket yngre kommer till sin rätt på vår orgel.

År 2020 har detta instrument stått stolt på läktaren i Alunda kyrka i 140 år och det vill vi givetvis fira. Firandet tar sin start redan på nyårsdagen med en festkonsert och fortsätter sedan under hela året bl.a. med kryddade lunchkonserter och en orgelfestival hösten 2020. Håll utkik efter allt detta och hoppas att vi ses i vimlet kring orgeln under året!

Zacharias & Jan

Historik över Alunda kyrka

Det har gjorts en fullödig historisk överblick om kyrkobyggnaden i den broschyr som finns att tillgå. Nu kan du även läsa den här, på hemsidan.

Kyrkobyggnadens historia

Öron, ögon, händer

Vill du ingå i en grupp som utvecklar diakonin?

Diakoni: hela församlingens angelägenhet