Om Näset

Mellan stadens brus och Västerhavet ligger Näsethalvön, där Näsets kyrka är belägen.

Du befinner dig i storstaden, men har naturen framför dina fötter och du känner av årets alla skiftningar. Från Göteborgs innerstad tar det 35 minuter med buss. Det märks på sommaren då det kommer många badande till badplatserna och granitklipporna på Näset, varav Smithska Udden, Smitten kallad, är den mest kända badplatsen. Det är också avkopplande att svalka sig med glass i någon utav kioskerna och bara slå sig ner på en bänk vid havet och titta på båtarna som seglar förbi. Och i kvällssolen kan du ta fram ditt fiskespö och ställa dig på någon brygga och fiska. På höstkanten kanske du får upp en öring. 

Här på Näset finner du även små promenadstigar utmed vattnet, i skogsdungarna och upp till utkiksplatserna, som finns runt om halvön. Det finns fina cykelvägar, som leder ner till Näsets två småbåtshamnar, Bjöla Marina, som är belägen på den östra sidan mot Askimsviken och Hammars båthamn som finns på den västra sidan om Näsethalvön.

Från att ha varit landsbygd för bara knappt en halvt århundrade sedan, med fiskelägen, sommargäster och sommarstugor, är det idag nästan 10 000 människor som bor, lever och arbetar på Näset. Här finns skolor, företag, affärer, restauranger och närhet till service.

Idag finns en blandad bebyggelse med både storstadsinfluenser, radhusområde från 1960-talet och både äldre och nybyggda villor med prunkande trädgårdar. 

Här kan du ägna dig åt motion och friluftsliv såväl inne som ute. Det finns lättillgängliga promenadvägar, motionsspår och grillplatser vid havet, fågelskådningsstation vid Välen och Sportarenan i Åkered, där du kan spela allt från innebandy, till badminton och tennis.