Foto: Tommy Smeds

Ljusterö kyrka

Den vitmålade åttkantiga träkyrkan ligger vid Mellansjö intill Kyrksjön mitt på Ljusterö, cirka tre kilometer från färjeläget. Adressen till Ljusterö kyrka är Mellansjövägen 45.

Kontaktinformation

Svenska kyrkan Österåker

Besöksadress:

Bergavägen 13, 18430 Åkersberga

Box 46, 18421 Åkersberga

Telefon:

+46 8 54084500

Våra kyrkor:

Gå till webbplats

Norra Ljusterö fick sitt första kapell under 1600 talet, möjligen redan på 1500 talet. Kapellet byggdes inne i byn Mellansjö intill Mittensjön. Byn Mellansjö låg samlad på en kulle till laga skifte år 1865 då fler gårdar flyttades ut från byn. Ett nytt kapell ersatte det äldre under 1750 talet. Det förlades ca 250 m nordost om det gamla vid Mittensjön, som därefter fick heta Kyrksjön. Kapellet uppfördes av liggande timmer med utanpåliggande rödfärgad panel och brädtak. Mot slutet av 1800 talet fattades beslut om ombyggnad och kapellet omgestaltades helt till dagens kyrka.

Platser i kyrkan

Totalt 275 personer får vistas i kyrkan. Inga besökare på läktaren.

Läs mer om kyrkan 

Läs mer om Ljusterö kyrka>>

Läs mer om Ljusterö kyrkogård>>


Öppettider Ljusterö kyrka 

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänster och förrättningar. Övrig tid kontakta kyrkvaktmästare Johanna på telefonnummer 08-540 845 53.

Tänd ett ljus eller be en bön

Skriv en bön, tänd ett ljus eller gör både ock genom din mobil, läsplatta eller dator.

Konstfilm från Ljusterö kyrka

Figurer & Filurer i Ljusterö kyrkas konstskatt. Vem är vem? Vad är vad? Vi går på upptäcktsfärd i kyrkan, i tornet och på hembygdsmuseet.

Hoppets ankare och kyrkans skepp

I minneslunden på Ljusterö finns ett ankare och inne i kyrkan ett votivskepp. Båda har nära anknytning till Ljusterö. Här berättar vi historien om bröderna Wistedt, om skutan Atalanta och ankaret från skeppet Minut.

Frälsarkransstigen på Ljusterö

Välkommen att gå en stillsam och tänkvärd vandringsstig vid Ljusterö kyrkas prästgård.

Pilgrimsleden Ljusterö

På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ. Samtidigt stillar du din nyfikenhet. Vad möter du bortom vägkröken, och inom dig?

Foto: Jan Ekström
Ljusterö kyrka Foto: Majsan Wickert
Foto: Ellinore Nilsson