Svenska kyrkan på Orust Besöksadress: Vid Tegneby kyrka, 47397 Henån Postadress: Tegneby 508, 47397 Henån Telefon: +46(304)26400 E-post till Svenska kyrkan på Orust

Brudkronor

Vi har vackra brudkronor att låna ut till er vigsel.

Historik

Den äldsta brudkronan i Sverige är från början av 1500-talet men det blev vanligare att använda brudkronor vid bröllop först från mitten av 1600-talet.

Användandet av brudkronor var ett led i kyrkans kamp för att stärka traditionen med att gifta sig i kyrkan. Det kyrkliga bröllopet var alls inte självklart på den tiden och det är först med en ny lag 1734 som det blir obligatorisk att gifta sig i kyrkan.

Två människor får gå, så långt som livet är tillsammans på den väg, där Herren Gud går med. Så får ni dela liv och bröd, och Gud skall ge i lust och nöd sin kraft och hjälp i liv och död.

Svenska psalmboken 410:3