Så hanteras din gåva

Svenska kyrkans internationella arbete har god kontroll på insamlade gåvor. Vi arbetar ständigt för att du ska kunna känna dig säker på att pengarna kommer fram och används på rätt sätt.

God kontroll på gåvorna

Att Svenska kyrkan bygger relationer på lång sikt med våra lokala partner är en stor fördel när det gäller kontrollen av insamlade medel. Vi har ett nära samarbete utan mellanhänder och med fasta kontroller hela vägen. Kontrollerna görs i samarbete med den lokala partnern. Risker för korruption ska tas på allvar, men genom våra nära samarbeten och certifierade rutiner minskar risken för att pengar hamnar i fel händer.

Så här fördelas pengarna - hur mycket går till ändamålet?

Av 100 kronor används:

• 85 kronor till ändamålet
  • 8 kronor för administration och kontroller,
  • 7 kronor till material och aktiviteter för att få fler gåvor.

Kontroll av vårt insamlingsarbete

Svenska kyrkans internationella arbete:

• har ett 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll 90-kontot är en tydlig garanti för att man som givare bidrar till en seriös och ansvarsfull organisation.
  • är medlem i FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd FRII arbetar med kvalitetssäkring och kompetensutveckling och arbetar för transparent, etisk och professionell insamling.
  • rapporterar varje år en effektrapport till FRII (pdf, 7 sidor) Rapporten granskas av en extern revisor som intygar att vi uppfyller kraven.
  • är med på Givarguidens gröna lista. Givarguiden som drivs av Charity Rating bedömer insamlade organisationer utifrån ett givarperspektiv. Charity rating bedömer demokrati, ekonomi och transparens.