Nätverket "Framtiden bor hos oss" samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form.

Föreläsning om lokal beredskap

Här hittar du en föreläsning med Ebba Älverbrandt där hon berättar om nationell beredskap vid till exempel en skjutning. Inspelningen gjordes vid en regional träff i Skärholmens kyrka den 27 november 2022.

Finns det rum för mig som medarbetare i Svenska kyrkan?

Här kan du läsa om FBHOs arbete kring rekrytering.

Utbildningen "Finns det rum för mig?" 2022-2023

FBHO erbjuder i samarbete med Stockholms stift utbildningen "Finns det rum för mig?" för alla anställda, förtroendevalda och ideella i Svenska kyrkan. Här hittar du datum för utbildningen, upplägg, schema, teman, föreläsare, litteratur och dokumentation.

En person i svart skjorta och ett silvrigt diakonsmycke runt halsen.

FBHO-diakoner om fattigdom

Sveriges radios Människor och tro har intervjuat diakoner som verkar i utsatta områden. Lyssna på avsnittet genom att klicka här.

26-28/4 Konferens i Trollhättan - Trygghet i våra stadsdelar - dokumentation

Vi samlades till samtal, föreläsningar och workshopar om samtid, tillit, demokrati och trygghet i våra församlingar. Här finns länk till inspelade föreläsningar och workshops. Här hittar du även artiklar och reflektionsfrågor från några workshops. Konferensen arrangerades i samarbete med Högskolan i Väst och Sensus Studieförbund.

Se Framtiden bor hos oss, här!

En serie i fem avsnitt om församlingarna i orten. Prenumerera på YouTube-kanalen så missar du ingenting!

Fremtiden bor hos oss (FBHO) i Den Norske kirke

Den 15 oktober bildades den norska kyrkans motsvarighet till FBHO – efter många års resande mellan oss i Sverige och de församlingar och det bispdöme (stift) i framförallt Oslo, som nu tar initiativ till bildandet.

FBHOs nyhetsbrev

I FBHOs nyhetsbrev får du veta vad som är på gång i nätverket Framtiden bor hos oss. Här nedan kan du läsa tidigare Nyhetsbrev och anmäla dig som prenumerant.

Föreläsningar och workshopar

Vi berätta gärna mer om nätverket, om vår vardag, våra metoder och teologiska reflektioner. Kontakta oss för utbildningar och presentationer.

Regionala FBHO-grupper

Regionala FBHO-grupper finns i olika delar av Sverige. Här får medarbetare i FBHO-församlingar nätverka och utbyta erfarenheter i sina lokala sammanhang.

Konferenser i FBHO

I FBHO ordnas regelbundet medarbetarkonferenser och konferenser för förtroendevalda. Nästa medarbetarkonferens sker 26-28/4 2022.

Boken Framtiden bor hos oss

Boken "Framtiden bor hos oss" beskriver metoder och förhållningssätt i urbana mångfaldsförsamlingar i Svenska kyrkan. Här kan du beställa boken!

"Vi ska slåss mot Goliat"

Bläddra i dokumentationen/boken om vår Dela tro dela livsatsning; Framtiden bor hos oss- evangelisk luthersk teologi i ny kontext.

FBHO - Årets förnyare i Svenska kyrkan 2018

FBHO vann priset som Årets förnyare 2018 tillsammans med Bergsjöns församling i Göteborg och Henrik Törnqvist, ordförande i FBHO.

Politiker, besök kyrkorna i förorten

Kristina Helgesson Kjellin har i många år forskat på FBHO. I en artikel i tidningen Dagen kommenterade hon Ebba Busch Thors text i Expressen om att svenska förorter skulle sakna kristna värderingar.

Debatt & Media

Ett av FBHO:s uttalade mål är att driva debatter och frågor som vi ser som viktiga utifrån våra erfarenheter i mångkulturella och mångreligiösa miljöer.

Forskning

Stockholms biskop Andreas Holmberg och antropologen Kristina Helgesson Kjellin har båda forskat på nätverket Framtiden bor hos oss. Läs mer om deras olika forskningsprojekt här.

Ny ordförande i FBHO 9 maj 2019

9 maj 2019 valdes Beatrice Lönnqvist, kyrkoherde i Botkyrka församling i Stockholm, till ny ordförande i nätverket Framtiden bor hos oss.

Dela tro Dela liv-satsningen

Nätverkets Dela tro dela liv-projekt pågick under 2015 och 2016. Vi genomförde en konferens och seminarier med reflektionen kring evangelisk-luthersk teologi i ny kontext i centrum.

Mångfaldskommunikation i Svenska kyrkan

FBHO:s vision om mångfaldskommunikation fokuserar på interaktivitet, representativitet, normkritik och nätverkande. Kontakta samordnarna vid intresse för workshop och föreläsning.

Översatt material

Agendor, bibelsamtal och annat översatt material. Allt fler efterfrågar texter och liturgi på olika språk. Vi delar gärna det vi har.

Teologi

Vilken är den teologiska utmaningen i det mångreligiösa och mångkulturella samhället? Den frågan är ständigt aktuell inom nätverket.

Remissvar Rapporter

Nätverket kommenterar eller remissvarar ibland på frågor som gäller mångfald och mobilitet.