Foto: Mona Davidsson

Välkommen att bli volontär!

Nyhet Publicerad

"Det är omväxlande och intressant, jag får kontakt med människor i olika åldrar, från olika delar av världen." Mona-Lill Lundahl är en av dem som engagerat sig som volontär i Andersbergskyrkans språkcafé. Och fler volontärer är välkomna!

Mona-Lill Lundahl är en av de ideella krafterna vid tisdagarnas språkcafé. Men hon hjälper också till vid soppluncherna i Kärlekens kyrka. – Jag brukar ta hand om disken, ler hon. Foto: Mona Davidsson

Varje tisdag klockan två fylls Andersbergskyrkans cafédel av ett sorl på en rad olika språk. Men snabbt övergår sorlet i försiktig svenska, där invandrare och volontärer i små grupper tar sig an språkets krumelurer.
Språkcaféet är en uppskattad aktivitet i församlingen och oftast är det nästan fullt i lokalen. Här möts en blandning av människor – utländska studenter, anhöriga till personer som jobbar här, och förstås en del som har flytt från sina hemländer.
Med hjälp av ordböcker, läroböcker, bilder och annat formas samtalen till ett nytt steg in i det svenska samhället. Vad är en kontorist? Var jobbar en rektor? Är det skillnad på durkslag och sil?
– Förra veckan pratade jag om mat med några studenter från Indien som just kommit hit. Så i dag tog jag med röd och gul lök, kålrot och morot för att visa.
Mona-Lill Lundahl är en av volontärerna som är på plats i stort sett varje tisdag. Hon jobbade under många år som lärare på Andersbergsskolan och trivs med att undervisa i språk även i den här formen.
Att vara volontär är att engagera sig på ideell basis, för enstaka uppdrag eller på längre sikt. Det finns många olika uppdrag för volontärer – både i vardagen och vid gudstjänster.
Det som för tillfället finns störst behov av kan du läsa mer om här: HÄR.

Text: Mona Davidsson

Bilder, ordböcker och läroböcker – alla användbara hjälpmedel plockas fram när det är språkcafé. Foto: Mona Davidsson