Ljusbäraren i minneslunden på Skogskyrkogården är sönderslagen.
Foto: Madeleine Lundgren

Skadegörelse i minneslunden

Nyhet Publicerad Ändrad

Någon gång under natten mot fredagen förra veckan blev minneslunden på Skogskyrkogården utsatt för skadegörelse. De två ljusbärarna var sönderslagna och under fredagen låg det fullt med glassplitter runt omkring på marken.

Det var under fredagseftermiddagen som en församlingsbo på besök i minneslunden upptäckte det inträffade och informerade Svenska kyrkan i Boden om skadegörelsen. De två ljusbärarna var sönderslagna, och till en början befarade församlingsbon även att vattenfallet som brukar finnas i lunden under sommarperioden var stulet då detta nu saknades. Vattenfallet hade emellertid tagits in för vinterförvaring av personalen på kyrkogården redan under torsdagen.

På fredagkvällen var kyrkogårdsvaktmästarna ut till minneslunden och städade, men på grund av det ihållande regnet var det svårt att säkerställa att det inte fanns kvar några glasbitar. Människor uppmanades därför att vara försiktiga och se upp för glas ifall de besökte minneslunden under helgen. 

Uppdatering 11 september: Nu är ljusbärarna nedmonterade och skickade till glasmästaren för reparation. Snart är det alltså åter möjligt att tända ljus till minne av dem vi saknar i minneslunden på Skogskyrkogården.

Uppdatering 12 september: Nu är ljusbärarna lagade och uppsatta på sina platser i minneslunden - varmt välkomna att tända ljus igen!

Ljusbärarna från minneslunden på Skogskyrkogården skickas till reparation.
Ljusbärarna från minneslunden på Skogskyrkogården skickas till reparation. Foto: Ingvar Öberg