Två händer formar ett hjärta med en solnedgång i bakgrunden.
Foto: axelle b

Att hitta det goda i vardagen

Nyhet Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som uppmanar oss att försöka hitta ljusglimtar i vardagen.

Skolväska - check.
Kläder som passar - check.
Koll på tider - check.

Ja, då var vi där igen. Efter en lång och förhoppningsvis fin sommar knackar vardagen med jobb och skolstart på dörren och det är mycket som ska hinnas med. Praktiska saker som måste göras samlar sig på hög, och vi ska hitta tillbaka till rutinerna igen. Det kanske inte är det lättaste efter sommarlov och semester, och det brukar ta ett tag innan man är i fas med allt.

Samtidigt är det också lite skönt att allt blir som vanligt. För även om det är väldigt härligt med lov och ledighet, kan det vara ganska skönt med vardag också. Och hur skulle vi kunna längta efter lov och ledighet om vi inte hade vardagen att längta under?

Men vardagen kan även vara nog så svår att orka med. Det kan kännas jobbigt både att gå tillbaka till skolan och att gå till arbetet, och vi kan vara oroliga för hur det ska komma att bli. Hur ska vi klara skolan och jobbet? Hur ska vi orka? Ja, det finns nog ingen universallösning på det, men vi får försöka att stötta, ta hjälp av, och vara rädda om varandra.

Och så får vi minnas tre små ord som är så viktiga att de återkommer 366 gånger i Bibeln - Var inte rädd. Så mycket bryr sig Gud om oss att det finns ett ”Var inte rädd” för varje dag av året. Det kan vara bra att minnas de där dagarna vi vaknar med en klump i magen och inte vet hur vi ska orka.

Vi kan också hjälpa varandra att hitta det där som gör vardagen lite roligare och lite lättare. Ett sätt kan vara att försöka hitta det goda i vardagen, att se det som är fint och roligt en vanlig onsdag i oktober. Det behöver inte vara stort, svårt eller dyrt. Tvärtom kan det vara det lilla, det enkla. En kram på morgonen innan man går till jobbet eller skolan, en oväntat god skollunch eller kanske en kompis som hittar på en rolig lek och frågar om man vill vara med.

Att ta hand om och att ta vara på det goda mitt i vardagen kan vara ett bra sätt att orka med det som kanske inte är så roligt, och jag tror att vi egentligen är ganska bra på det. Men ibland glömmer vi bort, och då kan vi hjälpa varandra att hitta tillbaka till det igen.

På samma sätt kan vi även hjälpa varandra att komma ihåg hur fina vi är ifall vi skulle glömma bort det. För vi är älskade och värdefulla precis som vi är, också mitt i vardagen.

Vid pennan

Anna Nilsson, präst i Svenska kyrkan i Boden