Other languages with Google Translate

Välkommen Andreas och Tova!

Igår på mässan i Matteuskyrkan hälsades vår nya kantor Andreas Printz och vår nya volontär Tova Calner välkommen till tjänst i Svenska kyrkan i Boden. Dagen till ära togs även Matteuskyrkans nya mässhake och stola i bruk.

Igår på Matteusmässan hälsades vår nya kantor Andreas Printz välkommen av Carina Westbrandt, från Matteuskyrkans arbetslag, och Irene Gustafsson, från Överluleå församlingsråd. Andreas har tidigare tjänstgjort i Edefors församling.

Församlingens volontär Tova Calner hälsades också välkommen under gudstjänsten. Vi gläds över våra nya medarbetare!

Andreas Printz välkomnas till sin tjänst som kantor i Matteuskyrkan av Carina Westbrandt och Irene Gustafsson.
Bild: Ove Ryås

Innan vi firade mässa visade diakon Susanne Markström och jag (Birgitta Ryås) den gudstjänstfirande församlingen Matteuskyrkans nya mässhake och stola, som vi tog i bruk för första gången. Både mässhaken och stolan är tillverkade av Ullerucka, ett företag i Örebrotrakten.

Birgitta Ryås och Susanne Markström visar Matteuskyrkans nya mässhake och stola.
Bild: Ove Ryås

Susanne berättade om diakon-stolans färger och symboler. Just denna stola har namnet Marta. Både mässhaken och stolan är sydda i linne.

Susanne Markström visar Matteuskyrkans nya diakonstola.
Bild: Ove Ryås

Mässhaken är i ljust våffelvävt ekologiskt linne i två nyanser. Eftersom den är vit kan den användas under hela kyrkoåret. Broderierna är sydda i kyrkoårets olika färger, men också med tanke på kyrkorummets egna färger och former.

De två blå stiliserade händerna, Guds händer, bär och håller om rosen som symboliserar tron och församlingen. Blomman kallas för Lutherrosen.
I blommans mitt finns ett hjärta med ett kors i. Här utgår allt ifrån. Jesu kärlek.

I mitten är en röd stötta, som håller upp och stöttar rosen; den helige Ande, hjälparen och livgivaren. Hela treenigheten finns alltså med.

Bild: Ove Ryås

Mässhaken är vändbar, det vill säga man kan välja vilken sida man vill bära fram eller bak. I dag var det enkla röda korset (likt det på väggen) mässhakens baksida. Korset är omslutet av en lila färg som hör fastan och adventstiden till.

I mässan medverkade också några ur församlingens internationella grupp. De inbjöd till sopplunch, fantastiskt god Nikkaluokta-soppa, där behållningen (+ kollekten) gick till ett projekt för värdigare liv för romerna.

Texten och bilderna är hämtade från Svenska kyrkan i Bodens präst Birgitta Ryås blogg: Inget nytt under solen. Där hittar ni fler bilder från gårdagens mässa i Matteuskyrkan.