Foto: Magnus Aronson

Pingst - en tid att fira

Nyhet Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som delar med sig av sina tankar kring pingstens firande.

Pingsten står för dörren. Det är glädjens tid, en tid att fira. Fira vadå? kan man fråga sig. Finns det verkligen något att fira i början av maj? Snön har ju nätt och jämt försvunnit och det känns som att det fortfarande är alldeles för långt kvar till
sommaren. Pingsten ligger ovanligt tidigt i år, och säkert kan det vara både kallt och stressigt så här års, men visst finns det anledning att fira.

För många är pingsten kanske mest förknippad med bröllop. Pingsten är sedan
gammalt tillbaka en vanlig tid att gifta sig på, och det om något är väl en anledning att fira.

Men det finns fler anledningar att fira. Här i Boden har vi faktiskt ett stort födelsedagskalas i kyrkan på annandag pingst. Då är traditionen sedan många år att vi firar våra 70 och 80 åringar i församlingen med gudstjänst och tårtkalas. En fin tradition och verkligen en anledning att fira!

Och kyrkan i sig får också vara med på ett hörn, för pingsten brukar räknas som den kristna kyrkans födelse och därför kallas pingsten ibland för kyrkans födelsedag. Det låter kanske lite konstigt att säga att den kristna kyrkan har födelsedag men det finns faktiskt en förklaring till det.

Vid den allra första pingsten, kort efter att Jesus stigit upp till himlen, var lärjungarna samlade när en häftig storm plötsligt kom och den helige ande kom över dem i form av tungor av eld. I samband med det fick de också gåvan att kunna tala andra språk än de kunnat tidigare. Det gav dem möjligheten att kunna berätta om Gud för människor på just deras eget språk. Detta ledde i sin tur fram till att långt fler människor valde att döpa sig och den kristna kyrkan kunde växa och spridas vidare.

För mig personligen kommer just pingsttiden alltid att vara förknippad med stor
glädje. För det var på just på pingstdagen som jag prästvigdes, och även om pingsten det året inföll i början av juni blir jag alltid lite extra glad när pingsttiden närmar sig. För på pingstdagen 2014 fick jag, och många med mig, lov att säga ja till att gå in i tjänst som präst. Jag fick börja arbeta med det som jag ständigt känner en stor tacksamhet över, och jag fick till min stora glädje göra det här i Boden.

Så visst ska vi fira i pingst, oavsett om vi firar bröllop, födelsedag eller något helt
annat. Kanske gläds vi bara åt att ljuset kommit tillbaka och att sommaren nalkas.
Och det om något kan ju kännas som en anledning att fira, inte sant?

Vid pennan

Anna Nilsson, präst i Svenska kyrkan i Boden