Polisman Kent Isaksson tillsammans med Mikaelskyrkans präst Ivar Sundström.
Foto: Bengt Sveder

Grannsamverkan förhindrar brott

Nyhet Publicerad Ändrad

Under de senaste två åren har området Heden/Hamptjärnmoran drabbats av sju villainbrott. Förutom de ekonomiska förlusterna är inbrott i det egna hemmet en kränkning och känslan av olust är svår att bli kvitt. Som ett led i att återskapa tryggheten i området kallade Mikaelskyrkan i samarbete med Polisen till ett möte den 18 mars.

På mötet medverkade Kent Isaksson och Anders Englund från Polisen. De redovisade statistik och berättade lite om de utländska ligor, som kommer till Sverige för att begå inbrott och sedan snabbt återvända hem.

De beskrev också en metod som visat sig effektivt brottsförebyggande. Den kallas Grannsamverkan och uppstod i USA på 70-talet. Metoden går ut på att grannar i ett område, ett eller högst två kvarter, kommer överens om att samarbeta. Det gäller att få grannhuset att verka bebott när grannen är borta: att ta in soptunnan, klippa gräset, skotta snön eller parkera bilen på grannens uppfart. Knepen är många. Genom samtal med brottslingar har man förstått att de undviker områden där det finns grannsamverkan då risken att bli upptäckt är för stor.

Vaktmästare som skottar snö.
Foto: Madelen Zander

Som villaägare kan man även försvåra för tjuven. Vanligast är att tjuven kommer in genom altandörren på baksidan. Där är oftast insynen sämre och låset svagare. Man krossar en ruta, sticker in handen och öppnar dörren. Men om dörren har ett kodlås eller är låst med en nyckel (som inte sitter kvar i låset) blir det svårare. Då tvekar tjuven för det kommer att ta tid att rensa rutan från glas och risken att skära sig eller lämna DNA-spår ökar. Låssmeden kan hjälpa till med bra och moderna lås.

Vill man vara med och delta i en Grannsamverkan kontaktar man Polisen. Anders Englund fick gott om nya intressenter och kanske blir du inom kort kontaktad av någon som bor i just ditt kvarter.

I Mikaelskyrkan är personalen glad att kunna medverka.
- Brottslighet skapar oro och rädsla och kan vi genom våra insatser bidra till ett tryggare samhälle hjälper vi mer än gärna till, säger prästen Ivar Sundström.

Grannsamverkan Mikaelskyrkan 18 mars 2015 Ladda ner