Foto: Ivar Sundström

I Guds tystnad får jag vara, ordlös, stilla, utan krav

Nyhet Publicerad Ändrad

Tänk dig att du får en dag som bara är din. En dag som du kan använda precis som du vill. En dag för att läsa, ta promenader, lyssna till musik, sitta stilla och fundera. Du behövde inte tänka på att laga mat, den serverades åt dig. Visst låter det härligt? I söndags kunde du få precis en sådan dag under retreaten i Mikaelskyrkan.

Vi samlades i kyrkan på förmiddagen. Vi fikade och efter en inledande andakt gick vi så in i tystnad.

Hela Mikaelskyrkan var inredd för en dag i stillhet. I kyrksalen spelades stilla meditationsmusik, där var platsen för egen meditation. I ett av rummen fanns papper, dukar och färg. Här kunde man måla eller teckna. I ett annat rum kunde man läsa eller bara ligga och vila. Ett litet urval av litteratur låg framdukat men några av deltagarna hade sin egen litteratur med sig. Ville man kunde man gå ut till den lilla grillplatsen bakom Mikaelskyrkan och grilla en bit korv över öppen eld.

Klockan tolv serverades en mycket god lunch som vi njöt av i tystnad. Det var länge sedan jag åt så långsamt och det smakade väldigt gott.

Foto: Ivar Sundström

Under eftermiddagen fortsatte tystnaden och det fanns möjlighet till enskilt samtal med präst eller diakon. Att leva i tystnad kan väcka tankar till liv som det kan vara skönt att dela med någon.

Halv fem bröts tystnaden och klockan 17.00 började en gudstjänst som vi valde att kalla för ”Meditationsmässa”. Det var en stillsam mässa som jag som präst verkligen uppskattade att leda. Det fanns en stark närvaro av det heliga i tillvaron.

Av den feedback vi fick var våra deltagare nöjda med upplägget och kunde avslappnade och glada återvända hem för att möta livet med all dess stress och jäkt.

Även vi i arbetslaget var nöjda med dagen. Vi är beslutna att fortsätta med retreater och vi önskar att fler upptäcker möjligheten att få en dag som de själva kan rå över.  

Vid pennan

Ivar Sundström, präst i Mikaelskyrkan