Sebastian, Nino Mick, Emil och Emil.
Foto: Bengt Sveder

Poetry Slam vinnaren Nino Mick på KU

Nyhet Publicerad Ändrad

Vad händer med mig när jag inte är den jag trodde jag var? Vad händer med andra när jag inte är den som alla sa att jag var? Vad händer när jag slutar vara den jag ändå inte var?

Inte Han.
Inte Hon.
Utan – Hen.
Får jag vara med ändå?

Nino Mick är på besök hos Svenska Kyrkans Unga i Boden – Heliganerna. Nino Mick vann SM i Poetry Slam 2013 och läser sina dikter och berättar om sig själv. För Nino är det viktigt att få vara den som man är fullt ut. Vem skall man annars vara?  

En del definierar sig som Han. Andra som Hon. Ytterligare andra definierar sig som Hen. Och där finns Nino. Hen berättar om uppväxten i församlingen och relationen till Gud. En relation som är levande. Gud finns. Så är det. Och hen läser en dikt inspirerad av 1:a Korinthierbrevet 13, den text som också brukar kallas Kärlekens lov.

Ungdomsrummet i församlingsgården är fullt av kroppar, viftande händer, ord som tillåts sägas, tankar som tänks högt och känslor som får vara som de är. Och inget är för farligt att prata om. Det finns ingen förbjuden mark att beträda. Nino svarar ärligt så gott hen kan och fångar lyhört upp allt som flyger i rummet. När ett par timmar passerat får fikaansvarig säga till nästan på skarpen: ”Nu måste Nino få fika innan hen skall med bussen”. Vi hämtar vårt fika. Och samtalet är i gång igen. Intensivt. Berörande. Öppet.

Och kvällen lämnar en god eftersmak.

Jo, relationen till Gud bär genom allt.
Bär Han.
Bär Hon.
Bär Hen.
Bär oss alla.