Film och existens

En mötesplats där vi ser på film och pratar om dess innehåll utifrån tankar om tro, liv och filmanalys. Efter filmen följer samtal med existentiella frågor som utgångspunkt.

Tid: Fem onsdagar kl. 19.00–22.00.
Datum våren 2020: 15 januari, 12 februari, 11 mars, 8 april, 6 maj.
Plats: Församlingshuset i Alvik.

Samtalsledare är Anita Elweskiöld, präst. Kostnadsfritt. Ingen föranmälan. Fika serveras kl. 18.45.

15 januari: Mitt liv som hund

Lasse Hallströms komedi blandar både skämt och allvar i berättelsen om den knappt tonårige överlevnadskonstnären Ingemar. När hans mamma blir allvarligt sjuk skickas Ingemar till en morbror i Småland. Där träffar han Saga som är suverän på att boxas, men Ingemar är lagom intresserad. Det viktigaste för honom är att mamma blir frisk, och med en egen filosofi och fantasi håller han sorger och besvikelser på avstånd.

12 februari: Road to Persidtion

Handlingen kretsar kring mord, hämnd och självinsikt under den amerikanska depressionstiden. Hanks spelar Michael Sullivan, som jobbar åt den irländska maffian. När hans älskade fru och ena son mördas drabbas han själv av det våld som han under så många år utsatt andra för. Fast besluten att hämnas ger han sig ut på jakt efter mördarna!

11 mars: Ondskan

16-årige Erik lever i ondskans och våldets grepp både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan på grund av sitt våldsamma beteende, får han komma till internatskolan Stjärnsberg. Det är Eriks sista chans att studera vidare och bryta med sitt tidigare liv. Men på Stjärnsberg hamnar han ur askan i elden. Där är ondskan satt i system, förklädd till vad som kallas "kamratuppfostran". Ett systematiskt och av skolan sanktionerat förtryck av de yngre eleverna som utövas av de äldre. För Erik handlar det om att överleva utan att knäckas. Genom den starka vänskapen med rumskamraten Pierre får han en ny bild av världen runt omkring sig.

8 april:  Skicka vidare

En ung skolgrabb får i uppgift, av sin lärare, att se vad han kan göra för att förbättra världen. Hans fyndiga lösning på problemet sprider sig snabbt och får formen av en folkrörelse. Historien tar sin början när läraren Eugene Simonet slänger ur sig sin vanliga utmaning till klassen: "Kom på en idé som kan förändra världen och förverkliga den"! Eleven Trevor McKinney får en idé som verkligen kan förändra världen enligt följande:1. Det måste vara något som verkligen hjälper människor. 2. Något de inte kan göra själva. 3. Jag gör det för dem och de visar sin tacksamhet genom att göra tre andra människor en tjänst.

6 maj: Min onkel, Jaques Tati

Monsieur Hulot hälsar på hos sin syster, svåger och systerson men det är inte alls lätt för honom att försöka passa in i deras tekniktäta hem och liv.

Anita  Elweskiöld

Anita Elweskiöld