Foto: Magnus Aronson/IKON

Så kan kyrkan stötta dig

Svenska kyrkan vill finnas som stöd för dig i behov av själavård, någon att tala med, i sorg och kamp. Välkommen att höra av dig!

Tala med någon

Livet är inte alltid lätt, och ibland behöver vi människor lite extra stöd. Att stödja varandra är allas uppdrag, men ibland kan det vara bra att träffa någon utomstående för att få prata av sig och kanske få hjälp med att hitta rätt sorts hjälp i samhället. Präster och diakoner kan vara det stödet.

Diakoni: Kyrkans sociala arbete

Uppdraget för diakonin är att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för detta är Guds kärlek, som den möter oss i människan Jesus Kristus.

Stöd i sorg

Inför döden är det naturligt att vi är osäkra och rädda. När vi drabbas av sorg och död reagerar vi med både kropp och själ. Ibland kan sorgen kännas allt för tung att bära på egen hand. Då kan det vara skönt att tala med någon som befinner sig i en liknande situation. Välkommen att anmäla dig till Leva vidare – sorgegrupp, i vår har vi två grupper. Anmälan senast 2 februari. Läs mer här!

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat tankar och konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Enskilda samtal

Alla präster och diakoner i Svenska kyrkan har tystnadsplikt. Det du säger i samtalet går inte vidare. Du når oss via församlingens telefonväxel 08-445 96 10. Samtalen är kostnadsfria.

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver en medmänniska att prata med. När du kontaktar Jourhavande präst så får du prata med en präst från Svenska kyrkan som har har tystnadsplikt. Jourhavande präst är öppen varje dag kl 21.00–06.00. Du ringer 112 och blir kopplad.

Man behöver inte tillhöra Svenska kyrkan för att ringa. Du kan också kontakta jourhavande präst via nätet. Läs mer här!