Svenska kyrkan Västerås

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Västerås Besöksadress: Domprostgården, V Kyrkogatan 3, 72215 Västerås Postadress: Svenska kyrkan Västerås, Box 5, 72103 Västerås Telefon: +46(21)814600 E-post till Svenska kyrkan Västerås

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Gravskötsel

Ansvar för gravskötsel - En uppgift att dela på
Begravningsplatsen är ett värdigt och vackert vilorum för de bortgångna, såväl som områden för stillhet och eftertanke. Ansvaret för skötseln av de allmänna ytorna ligger på Kyrkogårdsförvaltningen, men det är gravrättsinnehavarens ansvar att se till att själva gravytan och gravanordningen (gravsten med mera) hålls i ”ordnat och värdigt skick”.

Observera att det är endast i samband med kistgrav och urngrav som gravytan behöver skötas av någon anhörig eller bekant. Om du inte har möjlighet att sköta gravytan själv kan du mot en avgift beställa skötsel hos Kyrkogårdsförvaltningen.

När det gäller askgravplatsen betalar du en engångskostnad i samband med gravsättningen där bland annat gravskötsel ingår. Kostnaden gäller de kommande 25 åren. I de fall då gravsättningen skett i en askgravlund eller minneslund tar Kyrkogårdsförvaltningen ansvar för all skötsel.

 

Ta hand om graven själv - Få tid att minnas
Som gravrättsinnehavare kan du välja att sköta graven själv eller låta någon annan närstående göra det åt dig. Det innebär bland annat att du ser till att graven hålls fri från ogräs och att vissna växter, vinterdekorationer och gravljus tas bort. Du behöver också klippa gräset runt gravytan. Cirka 20 cm. Observera att bristfällig skötsel kan leda till att gravrätten upphör.

 

Vill du ha hjälp med gravskötsel?
Vi erbjuder dig hjälp med gravskötsel och blomplantering. Du kan välja mellan Skötsel eller Skötsel och plantering.

 

Skötsel
Skötselavgift urngrav/liten kistgrav per år: 425 kronor
Skötselavgift stor kistgrav per år: 585 kronor

I Skötsel ingår att Kyrkogårdsförvaltningen kantklipper gräset, vattnar, ansar planteringar och tar bort vissna blommor i vas, luckrar och gräver om på hösten, räfsar löv, och där det behövs, krattar sand och grus. Vid behov fyller vi på med jord och sår i nytt gräs.

 

Skötsel och plantering
Om du väljer Skötsel och plantering tillkommer, förutom kostnad för Skötsel, kostnad för vår-, sommar- och/eller höstplantering samt krans till Allhelgona. Erbjudande om beställning skickas ut i januari/februari varje år. 

Vårplanteringen sker i månadsskiftet april/maj. Sommarplantering sker under juni och avslutas i regel till midsommar. Höstplantering sker under mitten av oktober. Skillnader kan förekomma beroende på vädret.

Skötselbeställningen löper tillsvidare. Om du vill säga upp skötselbeställningen gör du det i samband med ett årsskifte eller genom att avstå från att betala när erbjudandet kommer.

Prislista 2018
Blomma, kr per styck och färg.

Vår
Pensé 12:- blå, gul, röd, vit, flerfärg

Sommar
Isbegonia 14:- rosa, röd, vit
Ageratum 14:- blå
Begonia Betulia 34:- röd, rosa, vit
Begonia Nonstop (knöl) 31:- gul
Fuchsia GBG 34:- vit/röd
Fuchsia Beacon 34:- blå/röd
Fuchsia fulgens (spikfuchsia) 34:- röd
Buskmargurit (ca 40 cm) 25:-
Pelargon 26:- röd, rosa
Lobelia 14:- blå, vit
Silverek 14:-
Tagetes (låg) 14:- gul
Salvia 38:- blå
Lyckliga Lotta 38:- röd

Höst
Ljung 61:- lila
Krans 112:- granris

 

Övriga arbeten på gravplatsen
Vi kan även åta oss enskilda arbeten på gravplatsen. Det kan exempelvis vara rengöring och justering av gravsten. Kostnaden är 340 kr/timme.

 

Skötselavtal under lång tid
Det går att beställa ett skötselavtal under lång tid. Det gäller skötsel i minst 10 år och max så länge gravrätten gäller.