Uppsala Kyrkogårdar Besöksadress: Gamla kyrkogården, Villavägen 1, Uppsala Postadress: Box 897 Telefon: 018-4303550, 018-4303540 E-post till Uppsala Kyrkogårdar

Trädkyrkan

Trädkyrkan på Berthåga kyrkogård är en utomhuskatedral med himlen som tak.

Med himlen som tak

Trädkyrkan är komponerad med Uppsala domkyrka som utgångspunkt. Sidokor, mittgång och pelare – allting finns där, men himlen är tak, häckarna väggar och träden är istället för stenpelare. I koret står ett stabilt stenaltare bakom en vattenfylld spegeldamm vars lugna yta reflekterar skönheten omkring.

Trots sitt namn, är Trädkyrkan fri från religiösa symboler och öppen för ceremonier oberoende av kulturell eller religiös tillhörighet.

Oavsett tid på året är detta en vacker och stämningsfull plats för dop, vigsel eller begravning. Smyckat med vårens grönska, sommarens blommor, höstens löv eller vinterns klarvita snö.

Ett årligt återkommande evenemang är att Trädkyrkan vintersmyckas, pryds med marschaller och fylls med musik under alla helgons dag.

Bild: Henrik Zetterberg