Turinge kyrka

En kyrka med gamla anor.

De äldsta delarna uppfördes på 1100-talet. På 1200-talet byggdes ett torn i väster och en sakristia. På 1300-talet förlängdes kyrkorummet. Vapenhuset kom till på 1400-talet. 1696-99 byggdes riksrådet Erik Dahlberghs gravkor i barockstil med kolonner och pilastrar.

Den 1 juli 1802 slog åskan ner och förstörde det ståtliga tornet. Det ersattes 1805 av den nuvarande tornhuven. I tornrummet står en runsten från 1100-talet, som tidigare varit inmurad i kyrkans östra vägg. Predikstolen är från 1891. Högkoret med flera skulpturer och reliefer står som ett förnämligt minnesmärke över Erik Dahlbergh. Kyrkans dopfunt av granit är från slutet av 1200-talet och de äldsta textilierna är från 1600-talet.

Se panoramabilder från kyrkan, klicka här.

Turinge kapell, 1920-tal

Ett kapell finns på Turinge kyrkogård. Det uppfördes 1929. En donation från Frans Berglund på Sundsör/Sundsvik möjliggjorde uppförandet. Förutom traditionell kyrklig verksamhet upplåtes kapellet till borgerlig begravning.

Se panoramabilder från kapellet, klicka här.

Hitta hit (karta från Google, öppnas i nytt fönster)
Vägbeskrivning: Avfart nr 140 från E20 mot Järna/Nykvarn, följ vägen mot Turinge kyrka, ca 1,5 km.