Turinge kyrka

En kyrka med gamla anor.

Tillgänglighet

*Hörselslinga
* Ramp finns
* Stor toalett finns 

OBS! Parkering där man inte behöver använda trapp upp till kyrkan finns bakom kyrkan. Kör förbi infarten till kyrkan och ta nästa infart till nästa parkering. 

 
De äldsta delarna uppfördes på 1100-talet. På 1200-talet byggdes ett torn i väster och en sakristia. På 1300-talet förlängdes kyrkorummet. Vapenhuset kom till på 1400-talet. 1696-99 byggdes riksrådet Erik Dahlberghs gravkor i barockstil med kolonner och pilastrar.


Den 1 juli 1802 slog åskan ner och förstörde det ståtliga tornet. Det ersattes 1805 av den nuvarande tornhuven. I tornrummet står en runsten från 1100-talet, som tidigare varit inmurad i kyrkans östra vägg. Predikstolen är från 1891. Högkoret med flera skulpturer och reliefer står som ett förnämligt minnesmärke över Erik Dahlbergh. Kyrkans dopfunt av granit är från slutet av 1200-talet och de äldsta textilierna är från 1600-talet.

På den prästlängdsten som står vid trappen upp till Turinge kyrka listas de kända kyrkoherdarna i församlingen från 1453 då Herr Henrik i Thurunge tjänstgjorde hos oss och sätter in församlingen i ett svindlande historiskt perspektiv.

I Turinge kyrka finns det plats för 150 personer.

Se panoramabilder från kyrkan, klicka här.


Turinge kapell, 1920-tal

Ett kapell finns på Turinge kyrkogård. Det uppfördes 1929. En donation från Frans Berglund på Sundsör/Sundsvik möjliggjorde uppförandet. Kapellet används i huvudsak till borgerliga begravningar med upplåtes även till traditionell kyrklig verksamhet.

Se panoramabilder från kapellet, klicka här.

Hitta hit (karta från Google, öppnas i nytt fönster)
Vägbeskrivning: Avfart nr 140 från E20 mot Järna/Nykvarn, följ vägen mot Turinge kyrka, ca 1,5 km.

Kontakt:
Församlingsexpedition Herrgården 
Tel: 08-554 909 20.
E-post: turinge-taxinge.forsamling@svenskakyrkan.se 

Erik Dahlberg i Turinge kyrka

Erik Dahlberg föddes som Erik Jönsson i Stockholm den 10 oktober 1625 och dog i Stockholm den 16 januari 1703, gravsatt i Turinge kyrka. Inne i kyrkan finns många sevärdheter som knyter an till Erik Dahlberg.

Erik Dahlberghs kor i Turinge kyrka

Nyfiken på Turinge kyrka och det kor som Erik Dahlbergh lät uppföra? Här hittar du lite intressant fakta.

Lapidarium

Ett slags utemuseum för gamla gravstenar, dessa stenar var tidigare golv i Turinge kyrka

Turinge kapell

För begravningar och andra händelser i livet

Kontakta oss!

Vill du boka ett dop, vigsel eller prata med en präst/diakon? Har du frågor om gravar eller undrar något om våra verksamheter? Eller vill du ha kontakt med vårt Kafé Änglagott som erbjuder bakverk och även matigare rätter? Välkommen att höra av dig!