Nattvard
Foto: Magnus Aronson

Gudstjänst

Välkommen att fira gudstjänst i någon av Nykvarns kyrkor! Föranmälan sker till expeditionen 08-554 909 20 innan fredagen samma vecka.. OBS! På grund av rådande situation kring covid-19 så gäller endast åtta deltagare exklusive tjänstgörande på Gudstjänsterna. Följ gärna Gudstjänsterna via Turinge-Taxinges församlings Facebooksida: turingetaxinge

Att fira regelbunden gudstjänst är något många finner som vilsamt. Antingen om det är på en vardag i en enkel veckomässa, en stilla Livspausgudstjänst med mycket sång, musik och tankar om livet eller i söndagens högmässa. Alla former av gudstjänst återspelar närhet och högtidlighet.

I kyrkorummet får man en stund för sig själv och Gud. Församlingen förenas i bön och sång. Man får lyssna till texter som har talat till människor i flera tusen år och i en predikan eller betraktelse får tänka efter hur dessa texter kan förstås in i vår vardag, i Nykvarn mer än 2000 år senare.

Gudstjänst är vila och en början och ett avslut på veckan. Lägg av er allt som har varit och samla ny kraft. Någon har kallat det som "att ladda batterierna" och det är precis så vi vill att det ska vara.

Församlingen firar gudstjänst varje söndag och kyrklig helgdag - hela året. Samt veckomässor i Nyvkarnskyrkan varje onsdag kl 18. Livspausgudstjänst firas en söndag i månaden kl 18.

Gudstjänster på finska firas en söndag i månaden och vid några tillfällen under året firas den söndagliga gudstjänsten på två språk, svenska och finska.

Följ oss på Facebook eller läs vidare i kalendariet för att veta mer.

Tredje söndagen efter trefaldighet

Förlorad och återfunnen

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Mika kapitel 7, vers 18-20

Vilken gud är som du, du som tar bort skuld och förlåter synd hos dem som är kvar av din egendom. Din vrede består inte för alltid, du vill helst visa nåd. Du förbarmar dig över oss på nytt och utplånar våra brott, du kastar alla våra synder i havets djup. Du skall visa Jakob trohet och Abraham nåd enligt den ed du i forna dagar gav våra fäder.

Romarbrevet kapitel 5, vers 6-11

Medan vi ännu var svaga dog Kristus för alla gudlösa, när tiden var inne. Knappast vill någon dö för en rättfärdig — kanske går någon i döden för en som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. Då vi nu har gjorts rättfärdiga genom hans blod skall vi av honom så mycket säkrare bli räddade från vreden. Ty om vi var Guds fiender och blev försonade med honom genom hans sons död, då skall vi, när vi nu är försonade, så mycket säkrare bli räddade genom hans sons liv. Ja inte bara det, vi har vår stolthet i Gud tack vare vår herre Jesus Kristus, genom vilken vi nu har vunnit försoningen.

Lukasevangeliet kapitel 15, vers 1-7

Alla tullindrivare och syndare sökte sig till Jesus för att höra honom. Fariseerna och de skriftlärda förargade sig och sade: ”Den mannen umgås med syndare och äter med dem.” Då gav han dem denna liknelse: ”Om någon av er har hundra får och tappar bort ett av dem, lämnar han då inte de nittionio i öknen och går och letar efter det borttappade tills han hittar det? Och när han hittar det blir han glad och lägger det över axlarna. Och när han kommer hem samlar han sina vänner och grannar och säger till dem: Gläd er med mig, jag har hittat fåret som jag hade förlorat. Jag säger er: på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig.

Psaltaren

Psaltaren psalm 119, vers 170-176

Låt min bön nå fram till dig, rädda mig, som du har lovat. Över mina läppar skall lovsång flöda, ty du lär mig dina stadgar. Min mun skall besjunga ditt ord, ty alla dina bud är rättfärdiga. Låt din hand bli mig till hjälp, ty jag har valt dina befallningar. Jag längtar efter din räddning, Herre, din lag är min lust. Låt mig leva för att prisa dig, låt dina lagar vara min hjälp. Jag har gått vilse som ett bortsprunget får. Sök rätt på din tjänare, ty jag har inte glömt dina bud.

Be för mig vid nästa gudstjänst

Varje gudstjänst ber vi till Gud. Om du vill så ber vi gärna för dig.
Kom ihåg att markera om du vill vara anonym.