Foto: Stefan Christophs

Taxinge kyrka

Den populära sommarkyrkan

Taxinge kyrka, 1690-tal

Hauptmannen Johan von Westphal på Näsby Gods bekostade kyrkbygget på 1690-talet och inredde sitt gravkor i södra korsarmen. På 1760-talet ägde generallöjtnanten Johan Didrik Duvall Näsby och lät då inreda sitt gravkor i norra korsarmen.

1863 byggdes kyrkan om efter att ha förfallit svårt. Predikstolen är gjord av bildhuggaren Anders Heisig. Klockstapeln byggdes 1869. Där hänger två klockor, och den mindre är gjuten i Ryssland och är ett svenskt krigsbyte. Efter restauration återinvigdes kyrkan 1989. Glasmålningarna i koret är från 1914 och föreställer ”Jesus går på vattnet”.

Se nedan panoramabild av kyrkorummet. Ni kanske förstår att vi vill kalla kyrkan för Sörmlands vackraste kyrka - både när det gäller läget och kyrkorummets utformning.

Se panoramabilder från kyrkan, klicka här.

Hitta hit (karta från Google, öppnas i nytt fönster)
Vägbeskrivning: E20, avfart nr 140 mot Järna/Nykvarn, följ skyltar mot Taxinge slott, ca 12 km.