Taxinge kyrka

Den populära sommarkyrkan

Taxinge kyrka, 1690-tal

Hauptmannen Johan von Westphal på Näsby Gods bekostade kyrkbygget på 1690-talet och inredde sitt gravkor i södra korsarmen. På 1760-talet ägde generallöjtnanten Johan Didrik Duvall Näsby och lät då inreda sitt gravkor i norra korsarmen.

1863 byggdes kyrkan om efter att ha förfallit svårt. Altarprydnaden består av ett krucifix från 1869.  Predikstolen är gjord av bildhuggaren Anders Heisig. Efter restauration återinvigdes kyrkan 1989. Klockstapeln byggdes 1869. Där hänger två klockor, och den mindre är gjuten i Ryssland och är ett svenskt krigsbyte.

Se nedan panoramabild av kyrkorummet. Ni kanske förstår att vi vill kalla kyrkan för Sörmlands vackraste kyrka - både när det gäller läget och kyrkorummets utformning.

Se panoramabilder från kyrkan, klicka här.

Hitta hit (karta från Google, öppnas i nytt fönster)
Vägbeskrivning: E20, avfart nr 140 mot Järna/Nykvarn, följ vägen mot Taxinge slott, ca 12 km.