Tända ljus på gravarna vid allhelgona
Foto: Amer Kapetanovic

En helgonförklarad helg då ljusen hjälper oss att minnas

Det är alltid en mäktig syn när Håjums begravningsplats lyses upp av tiotusentals ljus på alla helgons dag.

Den 5 november 2022 var inget undantag. Besökarna bjöds på glögg och i  Hoppets kapell hölls en minnesgudstjänst med kören Harmoni samt två  minnesstunder med sång av Ylva Hasselberg. När mörkret föll växte sig ljuset allt starkare.
– Ljusen börjar tändas redan tidigare under veckan då många besöker gravarna och gör fint inför helgen. På samma sätt förbereder vi och ser till att både  Håjums och Götalundens begravningsplatser är extra väl i ordning. På lördagen är det alltid flest besökare och även om det kan vara ganska trångt och mycket  bilar på framför allt Håjum så brukar det flyta på rätt bra, utan att vi behöver  dirigera trafiken och stänga av vägar. Men det är något vi ändå ser över för att  det ska flyta smidigt och vi har också personal på plats under lördagen, berättar  kyrkogårdschefen Frank Thorén Hall.


ALLA HELGONS DAG firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Ursprungligen är det en festdag för just helgonen. Alla själars dag infaller söndagen efter då det traditionellt är den dag då vi minns och hedrar våra döda närstående, men alla själars dag och alla helgons dag hör ihop: När vi minns helgonens liv kan vi också få tänka på våra egna närmaste, som har gått före oss. Temat för söndagen är Vårt eviga hopp, som ska påminna oss om att sorgen har en guldkant; hoppet om det eviga livet hos Gud.