Spångavanten

Spånga kyrkas egna vante. Mönstret är skapat av Margareta Bergqvist efter ett antikt relikskrin som fanns i Spånga kyrka fram till 1862.

Idén med ett eget vantmönster kom upp i syförening-en för ungefär ett år sedan. En förlaga kom från Järfälla församling som har vantar med mönster för sina fyra kyrkor. Men vi ville ha ett eget mönster som representerade Spånga kyrka. 

Flera damer fick mönsterark och började konstruera. Till slut fastnade man för Margaretas mönster. På ovansidan finns de cirkelformade mönster som täcker relikskrinets ena sida och på undersidan är det ett vanligt rutigt mönster. 

Relikskrinet är tillverkat av ek med förgyllda och blåemaljerade silverplåtar. Här hämtade vi färgerna till vantarna. Relikskrinet såldes till Historiska muséet för 400 riksdaler, det motsvarar knappt 800 000 kr i dagens penningvärde. 

– Garnet köpte vi i garnaffären på torget i Spånga centrum, berättar Margareta, det är ullgarn så vantarna värmer gott. Man behöver 50 gram av varje färg till ett par vantar, så du kan göra två par om du köper ett nystan av vardera färgen. Mönstret finns att köpa i garnaffären Koppen och garnet eller i Spånga församlingshus foajé.