Grön bild med snirkliga teckningar som signalerar sommar. Glass, fotboll, spade, människor som dansar, noter.

Medmänsklighet tar inte semester – välkommen till Svenska kyrkan i Örebro i sommar

Kyrkan är öppen. Vi finns här för dig. Vi fyller din sommartid med möjlighet till möten och upplevelser. Och du kan alltid fika för liten peng. Här hittar du allt som är på gång i sommar hos Svenska kyrkan i Örebro – och vi kan göra det tack vare våra medlemmar.

Många förknippar sommar med långledigt, lata dagar och roliga aktiviteter. Så är det inte för alla. Därför erbjuder Svenska kyrkan i Örebro en massa aktiviteter och ett omfattande program på hemmaplan. Medmänsklighet tar inte semester. Kyrkan är öppen. Vi finns här för dig.

Här på sidan hittar du:

  • Svenska kyrkan och Open Art
  • Sommarcaféer
  • Barn och deras vuxna
  • Utflykter och resor
  • Guidade visningar
  • Musik och konserter
  • Vandring
  • Friluftsgudstjänster
  • Mer sommar hos Svenska kyrkan Örebro

Svenska kyrkan och Open Art

Konst vid en kyrka

Open Art vid S:t Nicolai kyrka i Örebro

Sommaren 2024 är det återigen dags för den stora utomhusutställningen Open Art i Örebro. Självklart är Svenska kyrkan med och erbjuder utställningsplatser i och utanför S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro. Kom och upplev alla konstverk på plats!

Upptäck alla sommarcaféer

Ett litet barn håller i en hjärtformad våffla.

Våffelcafé i Mosjö i sommar

Välkomna till Mosjö församlingshem, tre onsdagar i juni, 12/6, 19/6 och 26/6! Caféet är öppet 13 -16.

En nygräddad våffla tas upp ur våffeljärnet.

Våffelcafé i Edsberg

Besök våffelcaféet i Edsbergs församlingshem. Vi har öppet torsdagar kl.13.00-16.00.

Våffelcafé i Adolfsbergs kyrka, tisdagar kl. 13-16 - hela sommaren!

Äntligen sommar och dags för vårt populära våffelcafé att slå upp portarna! Vi har öppet varje tisdag kl. 13-16 mellan vecka 25-35 (18/6-27/8).

Tångeråsa träkyrka i Edsbergs församling.

Söndagsöppet i Tångeråsa sommaren 2024

Varje söndag 5 maj –11 augusti klockan 14.00 – 17.00 är det sommaröppet i Tångeråsa träkyrka. Med loppis, våffelstuga och mycket mer. Välkommen till en av Sveriges äldsta träkyrkor!

Sommarcafé på Café Nikolai 10/6 - 29/8

Välkommen till Café Nikolai i Prästgården, Nikolaigatan 8, Örebro. En mötesplats med hembakat fika och en varm atmosfär!

Sommarcafé och sommarkonserter i Almby

Sommarcaféet är öppet för kvällsfika vid Almby församlingshem på onsdagar jämna veckor kl 17.30-19.00 hela sommaren före konsertserien Musik i sommarkväll i Almby kyrka som börjar kl 19.00.

Sommarcafé och fredsutställning på Solliden 2 juli–4 augusti 2024

Fika, lunch, glass – och badplats. Välkommen till Svenska kyrkans kursgård Solliden och vårt populära sommarcafé. Du hittar oss 13 km norr om Örebro, vid sjön Lången.

Sommarcafé med allsång i Mikaels församling

Sommarcafé med allsång i kyrkparken utanför S:t Mikaels kyrka. Onsdagar kl 14.00 – 15.30 under perioden 12 juni till 7 augusti.

Sommarcafé i Längbro onsdagar hela sommaren!

Under sommaren har vi sommarcafé, onsdagar 14.00–16.00 i Längbro med start den 19 juni! Varje onsdag finns det program och aktiviteter. Det finns leksaker i trädgården och i lekparken för barnen. Här kommer det att finnas kaffe/te/kall dryck och kaffebröd. Välkommen!

Sommarcafé i Ekersgården!

Vid Ekers kyrka ligger Ekergården och här kommer det vara sommarcafé två onsdagar under sommaren! Varmt välkommen!

Ett stort fat med våfflor på ett bord ute i gröngräset

Sommar i OP: Caféer och träffar

Under sommaren ställer vi ut trädgårdsmöblerna på vår gröna innergård på centrum norr i Örebro. Hit kan du komma och fika och träffa andra flera dagar i veckan. Är det fint väder sitter vi ute i trädgården - vid dåligt väder är vi inomhus i församlingshemmet.

Barn & deras vuxna

Barn är alltid välkomna till våra sommarcaféer – och några av våra sommaraktiviteter vänder sig särskilt till barn och deras vuxna. Du hittar dem här. 

Mjukisgroda hänger på lina

För barnen i sommar i Nikolai

S:t Nicolai kyrka och Café Nikolai håller öppet hela sommaren. Alla Små och Stora är välkomna och här kan du läsa mer om vad som finns för barnen i sommar i Nikolai!

Sommar-öppnis i Almby

Välkommen till sommar-öppnis (öppen förskola utomhus) vid Almby församlingshem och sommaravslutning med lek och fika i Hjälmarviksparken!

Två barn sitter vid ett fönster. På fönstret är en regnbåge målad.

Regnbågsmässa och Tuppa Klaras Regnbågscafé 25/8 Adolfsbergs kyrka! Start kl. 10 med Regnbågsmässa. Caféet har sedan öppet till kl. 14.

Vi firar Regnbågsmässa i Adolfsbergs kyrka kl. 10 den 25/8. För fjärde året i rad så bjuder Tuppa-Klara sedan in till Regnbågscafé kl. 11-14. Detta görs i samband med att Örebro firar Pride. Välkommen till ett riktigt drömmigt och färgglatt fika för både små och stora.

Barndagar i Tångeråsa

I samband med söndagsöppet i Tångeråsa ordnas barndagar med öppen verksamhet. Välkomna 19 maj och 16 juni kl.14.00-17.00!

Utflykter och resor

Familjeresor, utflykter för barn och deras vuxna – eller upplevelseresor med buss för seniorer. Svenska kyrkan arrangerar flera resor och utflykter sommaren 2024.

Sommar i OP: Bussutflykter

Vill du komma ut och lufta dig lite? Häng med på någon av våra bussutflykter!

Bussutflykter i sommar med Almby församling

Fem onsdagar under sommaren har du möjlighet att följa med på eftermiddagsutflykter. Vi kommer att resa och besöka olika platser i närheten av Örebro. Det blir också fika och andakt.

Musik och konserter

Hos Svenska kyrkan är det alltid nära till nästa konsert. Välkommen in!

Lunchkonsert i Nikolai onsdagar kl. 12.15

Här finns programmet för lunchkonserterna i S:t Nicolai kyrka. Varmt välkommen!

Lördagsmusik i Nikolai kl. 10.30

Här kan du läsa mer om det aktuella programmet för lördagsmusiken.

Sommar i OP: Sommarkonserter

I denna ljuva sommartid bjuder vi in till konserter i Olaus Petri kyrka och församlingshem, samt i Stadsparken i Örebro.

Musikkvällar på Sollidens sommarcafé: Underhållning med mat och musik

Välkommen till Svenska kyrkans kursgård Solliden och vårt populära sommarcafé. Kvällsöppet med mat och musikunderhållning klockan 18–21 torsdagarna 4, 11, 18 och 25 juli samt 1 augusti. Fri entré.

Sommarcafé och sommarkonserter i Almby

Sommarcaféet är öppet för kvällsfika vid Almby församlingshem på onsdagar jämna veckor kl 17.30-19.00 hela sommaren före konsertserien Musik i sommarkväll i Almby kyrka som börjar kl 19.00.

Vandra med oss i sommar

I sommar finns flera möjligheter att tillsammans med andra göra kortare eller lite längre pilgrimsvandringar. Några vandringar går i stadsmiljö, andra på landsbygden. Under alla erbjuds samtal, tid för reflektion och även vandring under tystnad.

Pilgrim i stan 2019

"Pilgrim i stan" - kom med på vandring i september

Välkommen med på kostnadsfria pilgrimsvandringar i Örebro. För elfte året genomförs satsningen "Pilgrim i stan" i Örebro, med vandringar och föreläsningar.

Pilgrimsvandra i Tångeråsa och Hackvad

Tre söndagar i sommar, 30/6, 7/7 och 14/7, ordnar Edsbergs församling pilgrimsvandring. Anmälan!

Guidade visningar

Upplev kulturarvet med en guidad visning!

Sommar i OP: Guidade visningar i Olaus Petri kyrka

Under sommaren bjuder vi in till guidade visningar av Olaus Petri kyrka i Örebro. Ingen anmälan, ingen kostnad! Vi erbjuder 6 fasta tider och ger även möjlighet att boka vandring vid en annan tid som passar!

Friluftsgudstjänster

Fira gudstjänst i gröngräset. 

Friluftsmässa i Längbro!

Under juli månad flyttar vi ut högmässan till vår vackra Hallonlund och firar friluftsmässa ute i det gröna, söndagar kl. 10.00! Vid dåligt väder är vi i Längbro kyrka.

Sjön Lången syns i bakgrunden av en vit paviljong.

Fira gudstjänst i gröngräset på Solliden 14 juli och 21 juli

Sommaren 2024 firar vi gudstjänst med nattvard vid Svenska kyrkans kursgård Solliden, utomhus vid sjön Långens strand. Passa på att fika på Sollidens sommarcafé, bada och besök utställningen Brodera för fred.

Mer sommar hos Svenska kyrkan i Örebro

Frågesportspromenad, midsommarfest och träff. Här hittar du härliga aktiviteter hela sommaren!

Mässa utomhus vid Sollidens kursgård 14/7 kl. 16

Vi firar mässa utomhus vid vackra Sollidens Kursgård och sjön Lången den 14/7. För den som vill samåka i bilar ses vi vid parkeringen vid Adolfsbergs kyrka kl. 15.00. Övriga tar sig ut på egen hand. Mässan börjar kl. 16. Servering i restaurangen efteråt för den som vill.

Närbild på koppar fyllda med målarpenslar.

Konst i Hackvad

Varje tisdag i juli kl 13-16 är du välkommen att besöka konstutställningen i Hackvads kyrka. Passa också på att dricka kaffe i kyrkskolan i Hackvad. Det är lokala konstnärer från Hackvad som ställer ut: Annelie Åblad, Hanna Berg, InaBee Bergsten och Katarina Wetter Edman. Utställningen invigs lördag 29 juni kl 17.

Någon tar jordgubbar ur en stor skål.

Jordgubbsfest i Täbygården 26 juni

Välkommen på årets jordgubbsfest! Vi möts i Täby kyrka för andakt 26 juni kl 19, och fortsätter sedan med jordgubbsfest i Täbygården.

Kesä/Sommar

Ruotsin kirkon suomenkielisen toiminnan kesäajan tapahtumia Örebrossa/På gång under sommaren i Svenska kyrkans finskspråkig verksamhet i Örebro

Konst vid en kyrka

Open Art vid S:t Nicolai kyrka i Örebro

Sommaren 2024 är det återigen dags för den stora utomhusutställningen Open Art i Örebro. Självklart är Svenska kyrkan med och erbjuder utställningsplatser i och utanför S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro. Kom och upplev alla konstverk på plats!

Reflekterande skrivande: Gå workshop i terapeutiskt skrivande på Solliden 16 juli

Är du nyfiken på att använda skrivandet som ett verktyg för att utforska dig själv? Då är den kursen i reflekterande skrivande för dig! Workshopen arrangeras av studieförbundet Sensus. Workshop-ledare är Anna-Lova Rosell.

Anmäl dig till kurs i akvarellmålning på Solliden 2 juli

Välkommen till en rolig och kreativ eftermiddag fylld med färg och form på Sollidens kursgård utanför Örebro! Kursen arrangeras av studieförbundet Sensus. Kursledare är Anette Holm.

Bilden visar folk på gröngräset framför stora scenen i Stadsparken en sommardag.

Ekumenisk gudstjänst i Stadsparken söndag 18 augusti 2024

Örebros församlingar bjuder in till en stor gemensam sommargudstjänst i Stadsparken söndagen den 20 augusti kl 11.00. Det blir predikan av kardinal Anders Arborelius och musik av Olaus Petri Musikkår. Packa filt och fikakorg och kom!

Någon tar jordgubbar ur en stor skål.

Jordgubbsfest i Tångeråsa 3 juli

Onsdagen den 3 juli kl.18.00 är du välkommen till Tångeråsa och jordgubbsfest! Anmälan senast 26 juni. Självkostnadspris 60 kr/vuxen.

Träffa Svenska kyrkan på Nerike Pride 25 augusti

25 augusti går Nerike Pride av stapeln i Örebro – och Svenska kyrkan är självklart med. Du träffar oss i regnbågsmässorna i Adolfsbergs kyrka och S:t Nicolai kyrka, i prideparaden och i regnbågsparken i city. Här hittar du hela programmet!

En tjej med en gnuggis på armen med texten Störst av allt är kärleken och ett rött hjärta.

Inför Nerike Pride: Pyssel och pridepepp på Café Nikolai 22 augusti

Kom och peppa inför prideparaden och Nerike Pride! Torsdagen den 22 augusti håller Café Nikolai öppet och det blir pyssel, fika och häng. Kvällen vänder sig till dig som är i åldern 13–30 år, eller däromkring.

Sommarsånger och sillfest i Hackvad 25 juni

Boka in tisdagskvällen den 25 juni i kalendern. Då är det sillfest i Hackvad! 60 kr/vuxen. Anmälan!

Miniatyrutställning i Olaus Petri församlingshem

Under sommaren har du möjlighet att se ett miniatyrhus skapat av Erik Lindstrand i Olaus Petri församlingshem, Sofiagatan 2, Örebro. Öppet måndag 11-13 under juni. Tisdag 9.30-12 och onsdag 11-13 hela sommaren. Samt i samband med söndagens kyrkkaffe.

Frukt och funderingar i Mikaels församling

En samtalsgrupp i sommartid, med start 11 juni.

Händer

SommarSKUNK, ungdomsgrupp i Nikolai, torsdagar kl. 17-20

Torsdagarna under perioden 27 juni till 1 augusti träffas Nikolai församlings ungdomsgrupp SKUNK kl. 17 - 20 i Nikolai Prästgård. Det blir olika sommaraktiviteter för ungdomar ca 13 - 17 år. Ingen anmälan. Välkommen!

"Hemester" dans och samtal i Nikolai, tre tillfällen i juli

Nikolai församling bjuder in till Dans och samtal vid 3 tillfällen under juli. Ett andrum i vardagen där du får landa i dig själv och uttrycka dig genom musik, rörelse och färg. Läs mer och anmäl dig här.

Odlingsgruppen i Mikaels församling

Vi ses på torsdagar kl 9.00-11.00 i landet vid Hjärsta gård.

Stickcafé på Café Nikolai

Välkommen att sticka och umgås med andra. Material finns men du får gärna ta med eget om du har. Dagtid på torsdagar och kvällstid varannan onsdag. Välkommen!

Behöver du någon att tala med?

Foto: Strateg

Om du är orolig, ledsen eller känner du dig ensam kan du ringa oss på telefon 019-15 45 00, så får du hjälp vidare. Jourhavande präst tar emot samtal alla helger, kvällar och nätter. Du når jourhavande präst genom att ringa 112 eller genom att kontakta vår chatt på nätet. Du kan också skriva ett digitalt brev.