En vitklädd person håller i handen på en bebis i dopklänning.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Fråga prästen: vanliga frågor om dopet

Inför dopet är det många frågor som dyker upp. Vad händer efter att bokningen är gjord? Var kan man vara? Och vad händer om festens absoluta mittpunkt börjar gråta?

Måste vårdnadshavarna eller den som ska döpas vara medlem i Svenska kyrkan?

Nej, det behöver varken vårdnadshavarna eller barnet vara. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Alla som ännu inte är döpta i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn är välkomna att döpas, både barn och vuxna.

Vi vill boka dop, hur gör vi?

På Svenska kyrkan i Norrköpings webbplats kan ni enkelt boka tid och kyrka för dop. Om ni inte hittar någon passande tid eller om det finns specifika önskemål så kan ni kontakta vårt administrativa centrum för hjälp. 

E-post: nkp.dop@svenskakyrkan.se 

Telefon: 011-24 24 24

Öppettider: måndag-fredag 09.00-12.00 och 13.00–15.00.

Vad gör man om barnet börjar gråta under dopet?

Var bara lugn, prästen har varit med om det många gånger och är bekant med alla sorters reaktioner från barnet. Dessutom är dopet barnets högtidsfest. Barnet ska få lov att synas och höras. Det samma gäller alla barn som gästar dopgudstjänsten, de ska få ta plats i kyrkorummet. Om ni som föräldrar ändå skulle känna att det bli jobbigt om barnet skriker, går det jättebra att ta en kort paus.

Kan vi ha dopet på annan plats än i kyrkan, t.ex. utomhus?

Ja, det går bra. Man kan ha dop i hemmet, i trädgården eller på en annan plats utomhus. Då kommer prästen till er och utför dopet där. Någon musiker kommer däremot inte, så det kan vara bra att tänka på innan.

Vad kostar ett dop?

Att döpas i Svenska kyrkan kostar ingenting. Det innebär att kyrka, präst, musiker och vaktmästare ingår i dopgudstjänsten. Men vill man dekorera, ha med en solist eller extra musik får man själv stå för den eventuella kostnaden. Dopklänning och lokal för dopkalas kan man också låna kostnadsfritt av oss i kyrkan.

Vad händer när dopet är bokat?

Prästen som ska döpa barnet kontaktar dopfamiljen innan dopet för att boka in ett samtal. Under samtalet planerar ni vilka texter som ska läsas, val av musik och vem som gör vad och när. 

Om ni har bokat lokal för dopkalas el­ler om ni vill låna dopklänning behöver ni kontakta församlingen där dopet ska äga rum cirka 1-2 veckor innan. Då hinner ni hämta ut nyckel/ tagg eller prova ut och sedan hämta dopklänningen.

Måste dopet vara i den församling man bor i?

Det är helt valfritt att välja vilken kyrka man vill döpa sitt barn i. Man behöver alltså inte tillhöra den församling där kyrkan finns. Tänk på att det är viktigt att vara ute i god tid för att boka en doptid. Det gäller särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt på året, som pingst eller andra speciella datum.

Vem får döpas i Svenska kyrkan?

Alla som ännu inte är döpta i den treenige gudens namn är välkomna att döpas, både barn och vuxen. Inom kristendomen kan du bara döpas en gång, så om du redan är döpt inom en kristen tro (ex. inom en kristen frikyrka, i katolska kyrkan, osv.) så behöver och kan du inte döpas igen.

Hur lång tid tar ett dop?

Dopgudstjänsten tar ungefär en halvtimme. Om dopet är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det lite längre tid. Längden på dopet varierar också lite beroende på hur många egna sånger och dikter som är med.

Hur går en dopgudstjänst till?

Svenska kyrkans webbplats ”Så går en dopgudstjänst till” går det att se och läsa om hur en dopgudtjänst går till och vad den innehåller.

Kan vi välja egna texter och sånger under dopet?

Det går självklart att utöka dopgudstjänsten genom att välja egna dikter och sånger att framföra under dopet. Genom att välja texter och musik som betyder mycket för er och er familj kan dopet bli ännu mer personligt.

Om ni har någon anhörig eller annan person som vill sjunga/spela vid dopet går det såklart utmärkt. Kyrkomusikern kan annars tipsa om duktiga solister och musiker som ni kan anlita.

Vilka psalmer och sånger kan passa till ett dop?

På Svenska kyrkans Norrköpings webbplats går det att lyssna på och välja mellan fina psalmer som passar utmärkt till dopet.

För att hitta förslag på sånger som också kan passa till dopet går det också att lyssna på Svenska kyrkans Spotify-lista ”Sånger till dop”. Svenska kyrkan har fantastiska musiker som kan spela de sånger ni önskar live i kyrkan, vilket blir en otroligt vacker och mäktig upplevelse.

Får man ha egen musikuppspelning under dopet?

Det går bra att ta med egen musik, men det är ni själva som ser till att någon ansvarar för uppspelningen. Av upphovsrättsliga skäl kan du inte använda Spotify för att spela upp musiken i kyrkan. Istället kan du använda en CD-skiva eller låtar du har köpt loss på ex. ITunes och spelar upp från telefonen.

Om ni spelar upp musik från en CD-skiva så måste skrivan vara i original – du får alltså inte ta med en skiva som du har bränt hemma. Detta beror på att Svenska kyrkan bara får använda ljudkällor som är utgivna med upphovspersonernas samtycke. Annars bryter vi mot upphovsrätten.

Alla kyrkor är utrustade med hörselslinga och mikrofoner finns, men det är tyvärr inte alltid möjligt att använda datorer som musikkälla. Kolla med er präst i förväg om hur det ser ut i er dopkyrka.

Finns det något under dopgudstjänsten som familj, släkt eller vänner kan hjälpa till med?

Syskon eller andra familjemedlemmar, släktingar, vänner eller faddrar får gärna ha olika uppgifter under dopet. Det kan exempelvis vara att hälla upp vattnet i dopfunten, tända ljus, läsa texter eller kanske sjunga. Man kan också ha med sig någon betydelsefull person vid sin sida under dopet. 

I vilken ålder brukar man döpas?

Man kan döpas i Svenska kyrkan när som helst i livet, gammal som ung. Vanligast är dock att de som döps är mellan 3 till 6 månader, men självklart kan ni döpa ert barn tidigare eller senare om ni skulle vilja det.

Vad ska barnet ha på sig under dopet?

Av tradition döps de flesta spädbarn i vit dopklänning, men ni väljer själva om det passar er eller om barnet ska ha vanliga kläder. Den vita dopdräkten uttrycker att alla som döpts är jämlika. Den är också en symbol för renhet och möjligheten att alltid få börja om när livet inte blir som vi har tänkt oss. Att dopklänningen är stor – lång och vid – är en symbol för att barnet kan växa i sin tro. 

Kan man låna eller hyra dopklänning av Svenska kyrkan?

Dopklänning finns att låna hos de olika församlingarna och är helt kostnadsfritt. Det finns flera olika att välja mellan. Det är hos församlingen där kyrkan som dopet äger rum i, som utprovning sker.

Vad innebär det att vara fadder? 

En fadders uppgift är att vara en viktig vuxen och att finnas där för barnet under uppväxten. Som fadder kan du också be för barnet och berätta för det om att Gud finns med i livet, vad som än händer. Att vara fadder är samma sak som att vara gudförälder. Man kan ha flera faddrar.

För att vara fadder behöver man inte vara medlem i Svenskakyrkan eller konfirmerad. Däremot ska man vara döpt i Sonen, Faderns och den heliga Andens namn.

Kan man låna eller hyra lokal för dopkalas?

Lokal för dopkalas kan man kostnadsfritt låna av oss i samband med dopet. Ni har tillgång till den under hela dopdagen. Varje församling har flera lokaler att välja på som är fullt möblerade och med fullt utrustade kök.  Lokalen bokar man tillsammans med dopet. 

Kan flera barn döpas vid samma tillfälle, t.ex. kusiner eller syskon?

Det går jättebra att  döpa flera barn samtidigt. Det är många som väljer att ha t.ex. dop tillsammans med kusiner, äldre syskon eller vänner. Då bokar man in det vi kallar för dubbeldop. 

Kan man ha dop och vigsel vid samma tillfälle? 

Det går jätte bra att fira dop och bröllop samma dag och det är även många som väljer att göra så. Det ni måste tänka på är att minst en i vigselparet är medlem i Svenska kyrkan och att intyg om hindersprövning finns. 

 

En man och en kvinna i ytterkläder står utomhus. Mannen håller i en bebis.

Dop i Norrköping

När ni blir föräldrar och livet förändras kan det vara värdefullt att få ett tillfälle för att uttrycka all er längtan, glädje och kärlek över det nya livet som har kommit till er.

Någon spelar piano.

Musik till dopet

Dags för dop? Funderar du på vilka sånger och psalmer som ska vara med under dopet? Här nedan har vi listat några klassiker och en del egna favoriter.