Foto: Anders Gunnedal ARK SAR/MSA

Pastoratet jobbar för bostäder i Fårösund

Nyhet Publicerad Ändrad

Den stora parkeringen och outnyttjade gräsplanen vid Träffpunkten har sedan pastoratet tog över fastigheten i Fårösund varit föremål för flera idéer. Som pastorat har man ansvar för det kyrkan fått att förvalta, och vill använda det för att gagna samhället runt omkring.

Träffpunkten har inte minst genom samverkan med Röda Korset blivit en samlingspunkt och de nyrenoverade lokalerna är välkomnande och flexibla för fler verksamheter. 
Kenneth Mars-Hardingz, kyrkogårds och fastighetschef för Norra Gotlands pastorat har sneglat på hur andra församlingar jobbat. Att försöka få marken godkänd för boende var första prioritet, och i dagarna beslutade Miljö- och byggnadsnämnden att detaljplanen för området skulle ändras och möjliggöra för bostadshus. Med i ansökan fanns skisser om hur hus skulle kunna se ut på tomten, men ingenting är bestämt. Det kvarstår även att lösa vatten- och avloppshantering, som man jobbar med i samhället på längre sikt. 
- Om det är pastoratet eller någon annan som ska bygga, äga och förvalta är inte fattat några beslut om, förklarar Kenneth. Men det här är ett första steg i att skapa boenden i Fårösund. 
Prästen Johan Sunnerstam, som har sin arbetsplats i Träffpunktenhuset fyller i: 
-Vi vill möjliggöra för trygghetsboende, för vi vill att folk ska kunna få bo kvar på landsbygden och genom närhet till kyrkan och Röda Korsets mötesplats kan vi erbjuda ett rikt socialt liv för att motverka ensamhet och främja psykisk hälsa.  

Nyfiken på projektet? I Träffpunkten finns fler skisser uppsatta. Du kan också passa på att fråga Johan vid någon gudstjänst, eller kika in när han råkar vara på sitt kontor på Träffpunkten. 

Idéskisser Anders Gunnedal ARK SAR/MSA