Nacka församling Besöksadress: G:a Värmdövägen 14 b, 13137 Nacka Postadress: Box 31, 13106 Nacka Telefon: +46(8)54606100 E-post till Nacka församling Webbplats

Storkällans begravningsplats

Natursköna Storkällan är en begravningsplats för alla oavsett religiös åskådning. Här finns plats för både kist- och urngravar och begravningsplatsen har också en minneslund. På området ligger ett kapell och krematoriet, som genom sin arkitektur har fått stor berömmelse.

En begravningsplats med naturen runt knuten
Storkällans begravningsplats i Älta är en naturupplevelse. Den ligger i vacker skogsnatur mitt bland tallar och blåbärsris. Namnet Storkällan kommer från den öppna källa som fortfarande förser skogens djur med friskt vatten.

Gravkvarter för urn- och kistgravar
Storkällans gravkvarter är placerade norrut på kyrkogården, i närheten av källan. De är fridfullt omgärdade av den ståtliga skogen. Här finns plats för både kist- och urngravar. Eftersom Storkällan är naturens kyrkogård har gravkvarteren fått sina namn efter växter som Cypressen, Eken och Flädern.

Minneslund
Storkällans minneslund ligger vackert nedsänkt i en dal där askan sprids. Genom den omgivande naturen får man en fin upplevelse av det kretslopp vi alla ingår i. I lundens centrala del finns en sten omgiven av en damm med vatten i rörelse. Stenen har inskriptionen: ”Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand”. Vid dammen finns det möjlighet för anhöriga att tända ljus eller lämna blommor vid speciellt anvisade platser.

En begravningsplats för alla
På Storkällan finns plats för alla oavsett religiös tillhörighet. Bland annat fokuserar kapellens utsmyckning på det allmänt andliga och inte enbart på kristna symboler. Det finns även ett muslimskt gravkvarter. För en muslim är det viktigt att den döde snabbt kommer i jorden - traditionen säger att det bör ske inom tre dagar. I det muslimska gravkvarteret Häggen står därför alltid en färdiggrävd grav redo.

Fakta om Storkällans begravningsplats
Område:
Älta
Invigning: 1970
Karaktär: Natur/skogsmark
Sevärdheter: Källan, kapellet, olika kulturers gravtraditioner
Kapell: Arkitekt SAR Wolfgang Heubner
Utsmyckning kapell: Professor Olle Nyman
Utsmyckning kyrkogård: Professor Gunnar Martinsson

Storkällans kapell och krematorium

Besöksadress: Storkällans väg 20, 138 40 Älta
Tel: 08-546 06 195 Tommy Bergvall, krematorieföreståndare
tommy.bergvall@svenskakyrkan.se

Kontakta Nacka kyrkogårdsförvaltning

Telefontid vardagar kl 9-12, 13-16

För bokning av begravning och gravsättning, ring 08-546 06 100.
E-post: nackakyrkogard@svenskakyrkan.se

Besöksadress: Gamla Värmdövägen 14 a