Nacka Södra kyrkogård

Den lilla kyrkogården vid Nacka ström och Dammtorpssjön ligger idylliskt i en brant terrasserad skogssluttning. Här finns både ståtliga familjegravar och gravar som är insmugna i naturen.

Församlingens äldsta och minsta kyrkogård
Nacka södra kyrkogård vid Nacka ström och Dammtorpssjön är församlingens äldsta och minsta kyrkogård. Här fanns tidigare Nackas första kyrka – ett litet träkapell som revs när Nacka kyrka i Finntorp byggdes. Det kapell och klocktorn som står på kyrkogården idag är av senare datum och är från början av 1900-talet.

Gravsättning i redan upplåtna gravar
Ända in på 1960-talet uppläts nya gravar på Nacka södra kyrkogård, men idag sker gravsättningar bara i redan upplåtna gravar. Många av gravarna vittnar om äldre tiders gravkultur. Vissa är imponerande byggen, nästan som små kapell. Andra är diskret insmugna i naturen.

Fakta om Nacka Södra kyrkogård
Område: Ältavägen vid Dammtorpssjön
Invigning: Kring 1642, men sannolikt tidigare
Karaktär: Terrasserad naturmark
Sevärdheter: Ståtliga familjegravar, historisk plats
Byggnader: Klocktorn, enkelt kapell

Kontakta Nacka kyrkogårdsförvaltning

Telefontid och besök vardagar kl 9-12 (ej ons)
Onsdagar 10-12 och 13-16.
Telefon: 08-546 06 100, knappval 2
E-post: nackakyrkogard@svenskakyrkan.se

För bokning av begravning och gravsättning, ring 08-546 06 100, knappval 1. Öppet måndagar-torsdagar: 9-12, 13-16. Fredagar: 9-12.

Besöksadress: Gamla Värmdövägen 14 a
, 131 37 Nacka