Gravskötsel

Kyrkogårdarna är vilorum för våra kära, men även vackra platser för stillhet och eftertanke. För att hålla dem i ett fint och värdigt skick sköter Kyrkogårdsförvaltningen om de gemensamma ytorna och du som gravrättsinnehavare ansvarar för att vårda din grav. Om du vill hjälper vi dig att ta hand om gravskötseln.

När du beställer gravskötsel garanterar Kykorgårdsförvaltningen att graven hålls i ett vårdat och värdigt skick.

Grundskötsel av grav med planteringsyta

I grundskötseln ingår att:

• Vårstäda i april och ta bort vinterdekorationer
  • Klippa gräset på graven under hela säsongen
  • Kantskära planteringsytan och fylla på ny jord om det behövs.
  • Rensa planteringsytan från ogräs under juni - september
  • Höststäda i oktober och ta bort sommarväxter

Komplettera med plantering

Vi smyckar graven med säsongens växter. Vårblommor, sommarblommor, höstljung och dekoration till Alla Helgons dag. Se prislista.

Nyhet: Istället för sommarblommor – välj perennpaket med fleråriga växter

Perenner är på sikt billigare än ettåriga växter och dessutom ett miljövänligare alternativ. De perenna växterna har ibland kortare blomning men flera har också vackert bladverk och är vintergröna.
I kombination med vår- och höstlök samt granris på vintern blir det en plantering som är vacker året om. Vi väljer en växtkombination som passar läget och gravstenen.
Perennpaketet går inte att kombinera med andra blommor, förutom blommor i vas.
Exempel på växter vi planterar: Astilbe, funkia, blåsippa, näva, alunrot, kärleksört, akleja, krokus, narciss m fl.

I paketet ingår:

• 3 års grundskötsel
  • Vårlökar
  • Perenner med blomning olika perioder
  • Höstlökar
  • Granris på vintern
  • Diskret ram runt planteringsytan

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen om du vill veta mer.

Gräsklippning

I skötseln ingår gräsklippning. Planteringsyta ersätts av gräs och befintliga växter tas bort. Alternativt kan du sköta planteringsytan själv.

Om du vill teckna gravskötselavtal – gör så här:

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen, så får du avtalsblanketter med post. När vi mottagit avtalen skickar vi en faktura enligt dina val. Du får också tillbaka ett signerat gravskötselavtal, som din kopia.

Välj gravskötselavtal

Löpande ettårsavtal

Ettårsavtalet är löpande. Det innebär att du bekvämt får hem en faktura inför varje nytt år utan att behöva teckna nytt avtal. Vill du inte att avtalet ska löpa på är det bara att säga upp det senast tre månader före nytt årsskifte.

Femårsavtal för grundskötsel

• Grav med planteringsyta till rabatterat pris

Du får rabatt på grundskötsel av grav med planteringsyta om du tecknar femårsavtal. Hela beloppet betalas i förskott, inga pengar återbetalas. Femårsavtalet är inte löpande och nytt erbjudande skickas ut i god tid till att avtalet löper ut.

• Femårsavtal för gräsklippning
    Du kan också teckna femårsavtal för gräsklippning för grav med eller utan planteringsyta. Hela beloppet betalas i förskott. Femårsavtalet är inte löpande.

Avräkningsavtal

Avräkningsavtal innebär att du betalar in en summa som ska täcka ett visst antal år. Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen om du vill veta mer.

Vill du komplettera med tilläggstjänster?

Du kan komplettera ditt gravskötselavtal med tilläggstjänter som ljus för speciella tillfällen, stentvätt, stenriktning/säkring. Se prislista, kontakta Kyrkogårdsförvaltningen om du vill veta mer.

Om du sköter graven själv

Om du väljer att sköta om graven själv måste du tänka på att du ska klippa gräs, putsa gräskanter och hålla planteringsytan fri från ogräs.

Prislista för gravskötsel

Kontakta Nacka kyrkogårdsförvaltning

Telefontid och besök vardagar kl 9-12.

För bokning av begravning och gravsättning, ring 08-546 06 100.
E-post: nackakyrkogard@svenskakyrkan.se
Besvaras under kontorstid.