Storkällans kapell och krematorium
Foto: Eddie Granlund

Storkällans kapell och krematorium

Storkällan kapell och krematorium är välkänt för sin arkitektur som på ett fint sätt knyter an till den omgivande naturen. Här finns ett miljögodkänt krematorium och ett kapell som används till både religiösa och borgerliga begravningsceremonier.

En byggnad i samklang med naturen
Storkällans kapell och krematorium invigdes 1970. Byggnaden består av två kapell och ett krematorium. Runt omkring reser sig en vidsträckt  tallskog som speglas i kapellens fönster. Det rostfärgade stålet och det mörka teglet i byggnaderna knyter på ett fint sätt an till tallstammarnas nyanser. Att byggnaden skulle samspela med naturen var en av grundtankarna för arkitekten Wolfgang Hubner. Idag besöker arkitekter från hela världen Storkällans kapell och krematorium för att studera dess unika karaktär.

Interiör med fokus på det allmänt andliga
Av de två kapellen används det större till begravningsceremonier. Det andra så kallade ”Lilla kapellet” används för servering och där finns plats för minnesstund för de som önskar.

Kapellens utsmyckning är utformad av Nackakonstnären och professorn Olle Nyman. Här hänger inte konst i traditionell mening. Utsmyckningen består av förgyllda och försilvrade ytor applicerade direkt väggarna. Storkällan erbjuder plats för alla människor oavsett religiös hemvist, fokuserar utsmyckningarna på det allmänt andliga och inte enbart på traditionellt kristna symboler.

Miljögodkänt krematorium

Mitt under de två kapellen ligger Storkällans krematorium. Det är en toppmodern anläggning med stor kapacitet som betjänar stora delar av södra Stockholm. Tekniken är datorstyrd och krematoriet är miljögodkänt.

Fakta om Storkällans kapell och krematorium
Område:
På Storkällans begravningsplats i Älta
Invigning: 1970
Kapell: Arkitekt SAR Wolfgang Heubner
Utsmyckning kapell: Professor Olle Nyman

Storkällans kapell och krematorium

Öppettider: vardagar 8-15, lunchstängt 11-12. 

Tidsbokning krävs för att få besöka oss. Ring för att boka tid. 

Tel: 08-546 061 90
nacka.storkallan@svenskakyrkan.se

Besöksadress: Storkällans väg, 138 40 Älta

Kontakta Nacka kyrkogårdsförvaltning

Telefontid och besök vardagar kl 9-12 (ej ons)
Onsdagar 10-12.
Telefon: 08-546 06 100, knappval 2
E-post: nackakyrkogard@svenskakyrkan.se
 
För bokning av begravning och gravsättning, ring 08-546 06 100, knappval 1. Öppet mån, tis, tors 9-12 och 13-16, ons 10-12 och 13-16, samt fre 9-12. 

Besöksadress: Gamla Värmdövägen 14 a
, 131 37 Nacka

Postadress:
 Nacka Kyrkogårdsförvaltning, Box 31
, 131 06 Nacka


Vi arbetar på Nacka kyrkogårdsförvaltning