Pärleporten Podcast

Podcasten Pärleporten har tagit en paus, både Johan och Nadia är föräldralediga.

29. Korruption eller knasbollar?

Kyrkovalet är alldeles runt hörnet och vi reder ut diverse frågetecken kring det. Vi pratar om hur viktigt det är att RÖSTA! och att en i år inte har några ursäkter för att inte orka. Vi har brevröstning för de som inte kan eller vill lämna hemmet, förtidsröstning för de som inte vill köa mitt i en pandemi, och valdagen då den 19 september för den traditionelle.

Vi pratar också om kyrkorummet som oinbjudande. Johan har även hittat en irländsk politiker som på riktigt tror att Gud styr vädret och att klimatförändringarna därför är bluff och båg. Vi hoppas också att ljudet är extra krispigt då vi har nya mikrofoner.

 Läs mer om valet på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

28. Kan vi förlåta sexköpande mediamän om Gud gör det?

Har vi glömt bort hur man förlåter eller har vi bara lämnat över det på Gud? Finns det något sätt vi kan förlåta människor som gör fel, bryter lagar och inte verkar visa ånger? Finns det en modern stupstock eller "tjära och fjäder"?

27. Vad har ärkebiskopen och Lil Nas X gemensamt?

Lil Nas X är hatad för sin musikvideo, ärkebiskop Antje Jackelen är hatad för att hon intervjuas tillsammans med en imam, Trevlig Helg på SVT gör narr av kyrkan och hundar bajsar på kyrkogårdar. Ett helt vanligt podavsnitt? Ja, kanske. 

26. Att sno jord mitt i natten

Johan har snott jord mitt i natten, Nadia känner inte till fåglar, domkyrkoförsamlingen fick rätt i rätten och Maria var troligen inte oskuld när hon blev med barn. Lyssna för fler chockerande nyheter.

25. Prisa Gud, påven har anställt en kvinna!

Vi firar att påven har anställt en kvinna, pratar om SVTs nya tv-serie Tunna Blå linjen och ryser över mardrömmen att kyrkan sålde ett gammalt 1600-talshus i Gamla stan för 550 000 kr av misstag. MISSTAG.

24. Löfvens kristna underton

Har Stefan Löfven blivit troende på äldre dagar? Kommer kyrkan att dö om 50 år? Vad gör vi åt det? Vad gör alla gamla gubbar åt det? Och hur firar vi jul i år?

23. Var Jesus någon slags halvgud, eller?

I adventstid har vi kört frågestund på Instagram @parleportenpodcast. Vi fastnar också i snåret var-Jesus-verkligen-människa och får en ny take på hur Gud räddade mänskligheten.

AVSNITT 20: Tror Lisa på Gud? 

Nadia har lurat en av sina bästa vänner Lisa att ta reda på om hon tror på gud eller inte. Hon fick två veckor på sig och är med idag och berättar om sin väg till klarhet. Johan har fått nys om att unga kristna blir kränkta för sin tro i skolan och diskuterar det.

AVSNITT 18: HÄRLIGT, PAPPA JESUS

Varför är Jesus ett så ovanligt namn i Sverige? Hur förhåller vi oss till dödssynderna idag? Och vad är det för pamflett Johan har fått tag på?

AVSNITT 16: GUD, DEN FÖRSTA ALEXAN?

Äntligen tillbaka! Efter veckor av ont i halsen så sätter sig Johan i sin studio och Nadia i sin soffa och poddar över Skype i hopp om att ni tycker att ljudkvaliteten håller. Vi pratar sociala medier, fotboll och munspel. Allt med en glimt av Gud.

avsnitt 13: Krysta fram något kristet

Coronaviruset lämnar oss undrande om Jesus är på väg tillbaka. Vi pratat kristusfigurer och -symboler i film och vi båda har hittat på en liten tävling till varandra.

avsnitt 12: fråga en präst

Vi intervjuar en präst och det är ni som har ställt frågorna! Dop, en bestraffande gud, feminist-Jesus, robotpräster och lite till.

avsnitt 9: turtle, dove

Christmas is upon oss. Vi har gjort en överlevnadsguide till obehagliga släktingar vid julbordet, undrar vart vanföreställingen om att en inte får ha mössa i kyrkan kommer ifrån och delar med oss av våra jultraditioner. Och lite till. 

avsnitt 8: Doddley humplefront

Vi tackar våra medlemmar som gör det möjligt för kyrkan att ställa upp för väldigt många människor i nöd. Frågan "Varför finns vi?" ger Nadia ett nervöst sammanbrott.

avsnitt 6: jakten på väsen och väsentligheten

Vi blev insiprerade av det nya TV-programmet Gud så gott och pratar jakt. Vi har också ”ramlat över forksning” som visar att andlighet är genetiskt. 

Podcaster

Acast

Spotify

Avsnitt 5: Döden efter livet

I dagens avsnitt pratar vi om döden och dess mysterium. Vad händer efteråt? Vi har också ett kärt återseende när alla goda ting blir tre. 

Avsnitt 4: Fyra kantareller och bibliska Buffy

Johan har plockat hela fyra kantareller och Nadia klämmer in en till Buffy-referens. I avsnittet pratar vi om vad det bästa med vår tro är. Det blir många klyschor och några uppenbarelser. 

Avsnitt 3: common sense

Nadia har gjort en marknadsundersökning på Facebook och undrar hur en kristen person är. Johan undrar ifall en kan välja vad i Bibeln en vill tro på. Vi får även reda på vad en kyrkoherde gör, och vart det är störst sannolikhet att får dyker upp i kyrkan. 

Avsnitt 2: Hallelujah moment

I avsnitt två poddar vi på annan ort och vi har en hemlig gäst med oss. En del fotbollsspelare och Johan ber till högre makter innan match, hjälper det verkligen? På vilket sätt? Nadia har fått in en bra fråga från en lyssnare om obekväma kyrkobesökare som leder till teodicéproblemet och Jar Jar Binks. Dessutom går vi igenom ett par utträden som vi fått in och Emil berättar om sin nya tatuering.

Podcaster

Acast

Spotify

Avsnitt 1: Moses rottingkorg

Johan, Nadia och Emil jobbar inom Svenska kyrkan, men vi är inte präster. I detta avsnitt får ni en presentation av oss och av självaste podden. Dessutom diskuterar vi skolavslutningar i kyrkan, hur Moses rottingkorg kunde flyta och varför folk överhuvudtaget ska lyssna på denna podcast. 

om pärleporten podcast 

En kommunikatör, Nadia Mitrovski och en församlingspedagog, Johan Lindström, försöker bena ut kyrkan, tro och huruvida Nicolas Cage är en bra skådespelare eller inte. Och annat smått och gott. Följ med oss på vägen till frälsning, undergång eller något mittemellan.

Vi tar tacksamt emot synpunkter och funderingar. Maila oss på parleportenpodcast@gmail.com.