Mot ljusare tider

Av Elisabeth Nordlander. Äntligen! En ny dag! En ny vår! Ett nytt ljus! Det är väntat och efterlängtat – som alltid efter en lång, mörk vinter. Förvånade blir vi ju inte. Vi vet att det är likadant varje år...

Äntligen! En ny dag! En ny vår! Ett nytt ljus!
Det är väntat och efterlängtat – som alltid efter en lång, mörk vinter.
Förvånade blir vi ju inte. Vi vet att det är likadant varje år. 

Min lägenhet vetter mot öster. På morgonen ser jag hur gryningsljuset allt tidigare växer över hustaken. Den mäktiga Engelbrektskyrkan reser sig på sitt berg och blir det första som solens strålar belyser. Men jag lutar mig också lite framåt och skymtar S:t Johannes kyrka i söder. Jag måste ju varje morgon kontrollera att tornet står kvar!!!

Morgonljuset har inte bråttom. Det växer sakta fram.
Men bråttom har ju vi! Och nu räcker det att trycka på en knapp så tänds en lampa och hela rummet blir genast ljust.
Tänk, om det vore så enkelt också med det vi kallar ”världens mörker”; krigen, fattigdomen, orättvisorna, brottsligheten… Bara en knapptryckning och världen strålar i ljus. Är det inte detta julen och trettondagstiden nyligen har handlat om – att ljuset kommit in i världen och besegrat mörkret? Ändå är det fortfarande mörkt…

Och ändå inte! Inte helt! Ljuset växer sakta som gryningen över hustaken. De första skiftningarna på morgonhimlen bär på löften om en ny dag i en ny tid.

I nummer 793 i vår psalmbok finns hoppets rader som jag ofta påminns om:
”…Guds rike är på väg och redan finns det mitt ibland oss”…”Och vår väg är mycket smal, men den är en soluppgång som går upp ur skuggans dal och ger mening åt vår sång…”

Guds rike med liv och kärlek har tagit plats i världen lika konkret som solens ljus. Det lilla Jesusbarnet som föddes i Betlehem fick sakta växa, och hans lidandes väg slutade inte i mörker och död utan i uppståndelsens ljus och liv. Jesus talade och handlade så att strålarna från Guds rike gav människorna hopp och livsmod. Ända in i vår egen tid!

Medan solen går upp i öster vill jag be att Gud i den nya dagens ljus ska visa mig på mina medmänniskors godhet, på allt som så många gör för att fler ska få en drägligare tillvaro.  Det behövs inga hjältedåd. Ljuset växer i vardagens arbete, i relationer, omsorg och enkel omtanke. Ljuset bär på både ett löfte och en utmaning. Det växer för oss och genom oss ända till den dag när Guds sommarsol ska lysa över allt och alla!

Inspiration i vardagen

Hejda dig ett ögonblick och låt livet hinna ikapp dig. Här kommer texter som vill inspirera till eftertanke. Texter att läsa och filmer att njuta av. Om livets vardagligheter och besvärligheter. Vi hoppas de ska fylla dig med glädje och hopp och känna att du ska finna att Gud finns hos dig och älskar dig.