Foto: Linn Lokadotter Bodel

Columbariet

En alternativ begravningsplats för urnor i anslutning till Uppenbarelsekyrkan.

I Uppenbarelsekyrkan finns ett columbarium som alternativ till begravningsplats på kyrkogård. Här finns plats för urnor med den avlidnes aska. Urnorna placeras i nischer i väggen som stängs igen med en täckplatta. Täckplattan motsvarar gravstenen på en kyrkogård.

Liksom det finns familjegravar på kyrkogårdar kan man erhålla nischer med plats för flera urnor. För dödsbo som önskar plats i kolumbariet för en avliden anhörig upplåtes en nisch för två urnor.

Denna är kostnadsfri, dvs kostnaden täckes av den begravningsavgift som alla medborgare betalar i samband med skatten.

Om du söker mer information kan du kontakta Marianne Halvarsson, administratör, tfn 08-685 30 03.

konsten i columbariet

Mitt under kyrktorget i en rotunda som sträcker sig genom kolumbariets båda våningar där dagsljuset silar ner genom torgbrunnen står Ralph Bergholtz bronsskulptur Den Helige Franciskus. Han är omgiven av de fåglar som enligt legenden strax skall formera sig till ett kors på himlen.

Tillsammans har Ralph Bergholtz och Randi Fisher också utformat en uppsättning om cirka 200 utsmyckningsdetaljer för gravplattorna så att dessa ska kunna ges individuell dekoration samtidigt som en enhetlighet i kolumbariets formspråk bibehålles.

Det långsträckta kolumbariet har en rumslig gestaltning som anknyter till de övre planen; från rotundan vidgar sig rummen mot öster för att där samlas ihop i den lillkyrka som ligger rakt under koret i det stora kyrkorummet.

Korfönstret i lillkyrkan utgör det nedersta partiet på kyrkobyggnadens imposanta östfasad, motivet är dock ett annat än i det stora kyrkorummet ovanför. Här nere har Ralph Bergholtz med sin glaskonst skildrat Jesu födelse.

Källa: Anders Björkman, Konsthistoriker, Umeå universitet
Foto: Linn Lokadotter Bodell

Öppettider för Columbarium och kyrkor

Columbarium och Uppenbarelsekyrkan, Bäckvägen 34

Måndag–fredag 09.00–18.00
Lördag och söndag 10.00–16.00
Sommartid vecka 26–33:
Måndag–fredag 09.00–17.00
Lördag och söndag 10.00–16.00
Under storhelger gäller särskilda tider.

Gröndals kyrka, Gröndalsvägen 61

Ring gärna 08-685 30 00 för att höra om kyrkan är öppen.

Mälarhöjdens kyrka, Sporrgränd 1

Mälarhöjdens kyrka har öppet de flesta vardagar mellan kl. 08.30–17.00. På helgerna har kyrkan öppet i samband med gudstjänster.
Ring gärna 08-685 30 00 för att höra om kyrkan är öppen.

Kvarterskyrkan på kajen, Sjövikskajen 36–42

Kvarterskyrkan på kajen är säkrast öppen dagtid på vardagar. På helgerna har kyrkan öppet i samband med gudstjänster. Ring gärna 08-685 30 00 för att höra om kyrkan är öppen.