Foto: Birgitta Löwing Kiser

Utskick om gravstenstvätt kommer inte från oss

Nyhet Publicerad Ändrad

Har du fått ett erbjudande om gravstenstvätt från företaget Gravskötsel & omvårdnad? Vi vill klargöra att det inte kommer från oss i Göteborgs begravningssamfällighet.

Vi får då och då samtal från gravrättsinnehavare som fått erbjudanden om gravstenstvätt eller annan gravskötsel tillsammans med ett inbetalningskort. Utskickets avsändare är företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB - det kommer alltså INTE från Göteborgs begravningssamfällighet.

Eftersom det rör sig om ett erbjudande behöver du inte betala om du inte vill anlita företaget, vilket också framgår av utskicket.

Det står andra aktörer fritt att erbjuda gravrättsinnehavare gravskötsel eller gravstenstvätt mot betalning. Uppgifter om avlidna och deras anhöriga kan hämtas ur olika offentliga register. Detta är inte något som vi i begravningssamfälligheten vare sig vill eller kan påverka.

Däremot uppmanar vi alla att vara vaksamma på var fakturor, erbjudanden eller inbetalningskort kommer ifrån.

Logotyp med texten Svenska kyrkan Göteborgs begravningssamfällighet samt rött kors på gul sköld.

Våra fakturor är alltid försedda med logotypen för Göteborgs begravningssamfällighet, se bilden.

Självklart kan du välja att anlita någon annan än begravningssamfälligheten för att sköta om din gravplats eller gravsten. Vi rekommenderar dig att först kontrollera att företaget du anlitar är seriöst.

Observera också att det endast är huvudmannen för begravningsverksamheten, som i Göteborg alltså är Göteborgs begravningssamfällighet, som registrerar gravrättsinnehavare i gravboken. Läs mer om vad det innebär att vara gravrättsinnehavare på vår webbsida Gravrätt.

Om du av misstag redan har betalt en faktura kan du få vägledning här:

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (länk till Konsumentverket)

Konsumentverkets blankett för att hävda sin ångerrätt

Fler länkar:
Så bestrider du en felaktig faktura (länk till hallakonsument.se)
Så gör du en anmälan till Konsumentverket
​​​​​​​