Foto: Renée Backe

Kyrkogården – plats för möten och meditation

Sensommarblommor, träd och buskar gör Eslövs kyrkogård till en lummig, parkliknande oas som är skön att strosa runt i. Det susar i björkarnas kronor – i övrigt är det tyst och stilla.

Det är många som kommer hit och bara går omkring och njuter av lugnet. En del passar på att prata av sig en stund och dela livets sorgsamheter och glädjeämnen med personalen. En del blir nästan som bekanta.

– Jag fick ett krya-på-dig-kort av en man som brukar komma varje fredag och tända ljus på en grav som ligger på ”mitt” område, säger kyrkogårdsarbetaren Hans-Lennart Olofsson. Idag kom jag hit för att tacka för att han tänkte på mig.

 

 

Kerstin Åkerblom pausar i arbetet på Eslövs kyrkogård och pratar med kollegan Hans-Lennart Olofsson.
Kerstin Åkerblom pausar i arbetet på Eslövs kyrkogård och pratar med kollegan Hans-Lennart Olofsson. Foto: Renée Backe

– Det är viktigt att det är vackert här på kyrkogården, säger hans kollega Kerstin Åkerblom. Det blir dessutom mycket roligare att arbeta här då, säger hon och berättar om de rabatter hon på eget initiativ skapat med hjälp av befintliga växter hon förökat själv och där stenar hämtats från de områden man röjt för att anlägga nya gravområden/områden för gravplatser.

– Så materialet har inte kostat någonting!

Kapellklockorna ljuder så starkt att vi knappt hör vad vi säger. För säkerhets skull ringer även alarmet på Kerstins mobil.

– För att jag inte ska missa när det är lunch eller dags att gå för dagen. Det är lätt hänt annars när man är inne i arbetet och sina egna tankar, ler hon. Kerstin går på lunch. Ett sällskap sorgklädda människor kommer ut från Ljusets kapell efter en begravningsgudstjänst. Det börjar regna.

Text: Renée Backe