Tacksamt tema med Charlotte Lindmark och Dag Hedin

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande 3 oktober 2017

Kommande helg, den 6-8 oktober, är det dags för årets tacksägelsehelg i Gammelstads kyrkstad. Temat för kyrkhelgen är lämpligt nog ”Tacksam – kan jag vara det?”
De två inbjudna föredragshållarna som ska ta sig an temat är skådespelerskan Charlotte Lindmark och miljöteologen Dag Hedin.

Förutom föredrag och panelsamtal finns det många andra programpunkter för både stora och små, till exempel Kyrksnoken – en upptäcktsfärd i kyrkan, kristen djupmeditation, barnkörkonsert och knytkalas. Helgen inleds med sinnesromässa i Nederluleå kyrka fredag kl. 18, och avslutas med festmässa och avslutningsfika söndag kl. 11. I samband med mässan tas sex specialbeställda samiska stolor i bruk, designade av samiska konstnären Annica Waara, med rötter i Gällivare. Stolorna kommer att fördelas ut i församlingens sex kyrkor. Nederluleå kyrka, Bergnäskyrkan, Porsökyrkan, Stadsökyrkan, Sjukhuskyrkan och Sörbyakyrkan.
En stola är ett brett textilband som bärs över en vit dräkt av präst, diakon och biskop under en gudstjänst. 


Ur programmet:

Lördag kl. 10 i Petrigården
Dag Hedin kommer att tala om tacksamhetens dilemma; detta att det ibland är så självklart och enkelt att känna och visa tacksamhet medan det i andra fall känns näst intill omöjligt.

Lördag kl. 13 i Petrigården
Vad driver oss? Hur viktigt är det att känna tacksamhet? Och vad är egentligen meningsfullt? Charlotte Lindmark funderar kring kyrkans och människans olika roller och uppgifter. Under föreläsningen lär också några av hennes rollfigurer dyka upp för att vidga perspektiven.

Efter föredraget leder Charlotte ett panelsamtal kl 14.30 på temat tacksamhet.
I samtalet medverkar Linnea Grönbech Blomqvist, Ideell medarbetare, Anneli Ahlbäck, kyrkorådsledamot, Richard Marklund, kyrkoherde och Dag Hedin, miljöteolog.

Här finns programmet i sin helhet: Program tacksägelsehelgen 2017
Det är kostnadsfritt om inget annat anges i programmet.  

 

Kontakt: 
Kari Engesnes, projektansvarig, 0920-27 70 36, kari.engesnes@svenskakyrkan.se