Kyrkor, kapell och lokaler

Välkommen till Nederluleå församlings kyrkor och kapell. Den äldsta kyrkan är Nederluleå kyrka i Gammelstad som invigdes 1492. Den yngsta är Sörbyakyrkan i Antnäs som invigdes 1995.

Nederluleå församling består av landsbygd men också stadsdelar som omger Luleå centrum. I församlingen ligger bland annat länssjukhuset Sunderby sjukhus, Luleå tekniska universitet, Kallax Airport och Facebook serverhallar. Av de 28 831 invånarna är 21 677 (76 %) medlemmar i Svenska kyrkan.

Huvudkyrkan, Nederluleå kyrka i Gammelstad, är med den omgivande kyrkstaden inskriven på Unescos världsarvslista. Församlingens 50 anställda arbetar i fem stadsdelskyrkor samt sjukhuskyrkan och Kyrkan på Campus LTU. Församlingsexpedition och kyrkogårdsexpedition finns i Gammelstad.
Församlingen har ett nära samarbete med EFS och bedriver ekumeniskt arbete med andra församlingar i Luleå-området.

Församlingsinstruktion

Varje församling inom Svenska kyrkan ska ha en församlingsinstruktion (FIN). Den ska vara utarbetad av kyrkoherden och kyrkorådet i församlingen i samråd med domkapitlet. Församlingsinstruktionen i Nederluleå församling antogs av domkapitlet den 13 juni 2015.

FIN i Nederluleå församling (pdf)

Barnkonsekvensanalys (pdf)
Bilaga till församlingsinstruktionen.