Drop in-vigsel i medeltidskyrkan på pingstafton

Nyhet Publicerad

Pressmeddelande 30 maj 2017

Lite enklare, lika stort. På pingstafton, lördag den 3 juni, är medeltidskyrkan i Gammelstads kyrkstad öppen för drop in-vigsel mellan klockan 9 och 15.

– Man behöver inte boka något i förväg. Det är bara att ta med hindersprövning, vigselintyg och id-handlingar och komma till Nederluleå kyrka. Bröllopsgäster är självfallet välkomna till kyrkan och till firandet efteråt, men det går precis lika bra att komma själva eller med bara den närmaste familjen, säger Magnus Lindh, präst i Nederluleå församling.

Det är fjärde gången församlingen bjuder in till vigsel utan föranmälan i Nederluleå kyrka. Det har varit lika populärt varje gång. Par i alla åldrar, hemmahörande i både Norrbotten och Västerbotten, har kommit för att manifestera sin kärlek.

– Vi vet att många längtar efter att gifta sig, men att de av olika skäl inte har kommit till skott. Det kan handla om en stressig tillvaro eller att man tycker att det blir dyrt. Då känns det bra att kunna erbjuda drop in-vigsel. Paret får fokusera på själva vigseln och slipper allt runt omkring, säger Magnus.

Att gifta sig under drop in-dagen kostar ingenting. Församlingen bjuder på präst, musiker, sångsolist, kaffe, tårta och alkoholfritt bubbel. Minst en av parterna måste vara medlem i Svenska kyrkan. Det kan man bli på plats om man vill.

Och kan man inte komma den här dagen så finns det möjlighet att vigas i all enkelhet en annan dag, vardag eller helg. Då kontaktar man församlingsexpeditionen och bokar tid.

Kontaktperson: Magnus Lindh, präst, 0920-27 70 72.

Läs mer: Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka