Uruppförande av fasteoratorium i Nederluleå kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Pressmeddelande 21 mars 2017

Det hör inte till vanligheterna att stora körverk med orkester uruppförs i Norrbotten. Men lördag den 1 april är det dags för Andreas Söderbergs fasteoratorium ”Han älskade världen tillbaka” i Nederluleå kyrka med Erik Westberg som dirigent och Johan Christensson som tenorsolist.
– Det är ett verk skrivet i filmmusikstil, lite som Sagan om ringen-musiken, cirka 50 minuter långt.  Musiken är omväxlande vacker och dramatiskt hjärtskärande, säger kompositören Andreas Söderberg, tillika organist i Nederluleå församling.

Att det har varit möjligt att skriva ett verk av så stora proportioner tackar han sin arbetsgivare för.
– Som fortbildning fick jag under en termin ägna varje fredag åt komposition, vilket gav grunden till verket. Jag är djupt tacksam för det. Sedan har jag fortsatt att sätta ihop delarna på disponibel tid i arbetet.

Erik Westberg, professor i kördirigering vid Musikhögskolan i Piteå, kommer att dirigera oratoriet.
– En av de mest spännande delarna av mitt liv som körledare och dirigent är att utforska nyskriven musik.
I detta fall får jag arbeta med både kör och orkester samt en tenorsolist av världsklass; Johan Christensson. Med stor lust och nyfikenhet har jag tagit an mig verket som har alla möjligheter att ge lyssnaren en stor musikalisk och textlig upplevelse.

Patricia Heredia, körsångare i Nederluleå kyrkokör sedan många år tillbaka, beskriver verket så här:
– Från första ton hör man att det är Andreas verk. Det är musik skapad med själ. Tänk dig att du färdas snabbt som vinden över vidsträckta vyer och ser världens oro, strid och kärlek om vart annat. Som körsångare och för mig personligen är det en ynnest att få vara delaktig i den första uppsättningen, tro mig det kommer bli fler. 

REPETITIONSTIDER:
Tisdag 28 mars kl. 18-15-21 REP med Nederluleå kyrkokör, Erik Westberg dirigent, Andreas Söderberg vid pianot. Petrigården, Församlingsvägen 12, Gammelstad.
Fredag 31 mars kl. 18–19.30 REP med orkester, Erik Westberg dirigent, Andreas Söderberg. Nederluleå kyrka. Kl. 19.45–21.30 REP med kör och orkester, Erik Westberg dirigent, Andreas Söderberg. Nederluleå kyrka.
Lördag 1 april kl. 15–16.30 GENREP. Nederluleå kyrka.
Lördag 1 april kl. 18 KONSERT. Uruppförande. Nederluleå kyrka. ”Han älskade världen tillbaka”, fasteoratorium för kör, orkester och tenorsolist av Andreas Söderberg. Nederluleå kyrkokör med extra körsångare, musiker från Norrbottens kammarorkester, Johan Christensson tenor, Erik Westberg dirigent.
Fri entré.

Välkommen till repetitioner och konsert!

KONTAKT: Andreas Söderberg, 0920-27 70 35, 073-274 60 40.