3 tips för en bekymmerslös sommar

När jag fick uppgiften att skriva ”3 tips för en bekymmerslös sommar”, blev jag genast lite bekymrad.

Jag har alltid haft svårt för andliga strömningar som vill erbjuda snabba och enkla lösningar på livets bekymmer.

Minns till exempel en reklam på TV för ett tag sen, där en ny fantastisk tablett utlovade inre frid och harmoni snabbt och enkelt. Ledsen att behöva säga det men bekymmer är en del av livet, och tyvärr även på sommaren. Trots att många, mig själv inräknad, tänker att den här sommaren! Den här sommaren ska allt hinnas med! Jajamän!

Altanen ska oljas och byggas ut, barnen ska ha roligt och vara stimulerade, vi ska ha mer kvalitetstid med varandra, göra spännande resor, odla våra egna grönsaker, träffa hela tjocka släkten, kroppen ska tränas och stekas, själen ska vila ut och osv.

Eller så är hela sommaren ett enda långt bekymmer, om man kanske känner sig ensam och utanför det där ekorrhjulet som alla andra verkar springa i.

Oavsett vad just du bekymrar dig för så har jag tyvärr inga snabba, enkla tips.

Ledsen om jag gör dig besviken. Det som genom livet ändå har hjälpt mig när bekymren svärmar som envisa getingar om sommaren, är inte en tablett, inte ett ”Quick fix”, utan en person, Jesus. Han tar inte alltid bort alla bekymmer, men ger en öppen famn, en rymlig plats, där jag kan andas ut. Jag har märkt att den bästa medicinen mot stress, oro och bekymmer är vila i Guds famn.

Platsen kan variera; i en gudstjänst, i naturen, hos en vän (inte på rean i köpcentret har jag upptäckt!) och där, om jag lyssnar riktigt noga, kan jag höra Guds milda röst som ständigt viskar i mitt inre:

”Vet sanningen om ditt liv: Du är mitt älskade barn. Oro och bekymmer lurar dig att tro att du är ensam och övergiven. Men se i mina sårmärkta händer: ditt namn är skrivet i mina händer. Jag glömmer dig aldrig. Jag överger dig aldrig. Vila här i min famn mitt barn. Vila i att jag ger dig precis den kraft som du behöver för nästa steg i livet. Kasta dina bördor, dina bekymmer på mig och ta emot min kärlek. Jag tar inte alltid bort dina bekymmer, men jag är med dig, och det gör all skillnad.” 

Charlotta Frondelius, präst i Landeryds församling

charlotta.frondelius@svenskakyrkan.se