Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring är ett sätt att i den yttre resan även göra en inre resa där man söker sig själv och de goda värdena i livet. Vi välkomnar alla, såväl de som är andliga sökare som de som är övertygade om att de inte är religiösa; de som söker en andningspaus i tillvaron, de som vill vara i naturen, vårda kropp och själ, eller uppleva gemenskap med andra pilgrimer. Dagens rastlösa människa har ofta en längtan att komma ifrån den stressiga vardagen och få uppleva en inre ro och stillhet. På pilgrimsvandring låter vi själen hinna ikapp medan vi sakta vandrar pilgrimsleden fram.

S:t Staffans pilgrimsvandringar är inspirerade av den spanska pilgrimsvandringen Camino de Santiago, med en fri struktur. Vår tanke är att skapa möjligheter för en inre resa genom möten, gemenskap och samtal. Vill man gå i tystnad så gör man det, men vi har inga bestämda partier i tystnad. Man går inte i bestämt led utan som det faller sig: för sig själv, två och två eller i grupper, allt efter vad vägen tillåter och vad man själv känner för.

Här finns ett bildspel från våra vandringar under våren 2013.

Staffansleden (Rundled 13 km)

I S:t Staffans församling har vi en rundled som inkluderar tre av församlingens fem kyrkor; Brågarp, Bjällerup och Kyrkheddinge. Två gånger om året arrangerar vi gemensamma pilgrimsvandringar längs leden.

Vår vandring går först via Kvärlöv till Bjällerups kyrka som är en av de äldsta romanska byggnaderna på den skånska landsbygden och dessutom en av de bäst bevarade. Kyrkan kan härledas till 1100-talet. Här ringer kyrkklockorna in oss till fruktpaus.

Vi vandrar sedan vidare till ytterligare en ursprungligen romansk kyrka från 1100-talet, Kyrkheddinge kyrka. Där njuter vi av baguetter och bubbelvatten.

Därefter går vår vandring tillbaks till Staffanstorp där vi avslutar i Brågarps kyrka. Redan vid övergången från hednisk till kristen tid fanns på denna plats en gammal stavkyrka uppförd i trä. Träkyrkan ersattes vid mitten av 1100-talet av den nuvarande stenkyrkan.

För dem som vill vandra leden på egen hand finns en vägbeskrivning att hämta i församlingsgården eller att hämta nedan som PDF.

Håll utkik här eller på församlingens facebooksida efter kommande vandringar längs leden.

Lilla pilgrimsvandringen (1,2 km)

För er som inte orkar gå så långt, men ändå vill pilgrimsvandra!

Det som utmärker en pilgrimsvandring är att den alltid går till en helig plats. Men den måste inte gå till en helig plats långt bort. För er som av olika anledningar inte orkar gå så långt, arrangerar vi en kortare pilgrimsvandring i gemenskap med andra pilgrimer. Vår vandring går först till Asklunden där vi tar en paus på bänkarna runt fontänen. Vi vandrar sedan genom Sockerbruksparken innan vi vänder tillbaks mot kyrkan. Det finns bänkar i parken om man behöver vila en stund. Vi passerar förbi Asklunden även på tillbakavägen och då finns också möjlighet att sitta ner en stund om man så vill.

Pilgrimsvandring för barn och familj

Vi har även en kortare vandring i barnens takt. Vi går från Öppna förskolan vid församlingsgården till Gullåkra mosse. Med stopp vid varje under barnen upptäcker längs vägen får vi vuxna uppleva vår omvärld genom barnens ögon.

Vandringen avslutas med korv med bröd och en kort andakt.

Mer information om pilgrimsvandring får du av Hali Liddell.

Välkommen till vandring!

Hali Liddell