Våra gudstjänster

Kalender och liten ordlista

Det första man kan titta efter när man undrar vilken sorts gudstjänst som firas är om det står gudstjänst eller mässa på slutet. Står det mässa betyder det att i denna gudstjänst firas det nattvard står det gudstjänst är det en gudstjänst utan nattvard.

Sen har vi lite olika inriktningar på gudstjänsterna som firas i församlingen. På söndagarna kan följande gudstjänster förekomma:

Högmässa är den vanligaste gudstjänstformen och denna gudstjänst firas som regel klockan 11 på söndagen. Högmässan är en högtidlig gudstjänst med nattvard. Ganska ofta sjunger någon av våra körer i gudstjänsten.

När vi bara skriver gudstjänst menar vi oftast
Högmässogudstjänst, firas även den på söndag kl 11 och påminner om högmässan men är en gudstjänst utan nattvard.

När vi firar gudstjänst på söndagskvällar använder vi ofta mer inslag av musik:

Andhämtningsmässa är ett samlingsnamn för stillsamma gudstjänster med olika slags musik och fokus på att hämta kraft.

Mässa i mörker är ett ganska nytt koncept. Där får du prova på hur det känns när du kopplar bort de visuella intrycken, när vi använder ögonbindlar för att uppleva gudstjänsten med våra andra sinnen. En mässa utan agenda med enkla psalmer och stilla körsång. Mot slutet av gudstjänsten får vi ta av oss bindlarna och ta emot nattvard och välsignelse.

De gudstjänster som firas mitt i veckan är ofta lite kortare. I vår församling firas:

Veckomässa på onsdagskvällar 18.30. Veckomässan är en gudstjänst med några psalmer en kortare betraktelse och nattvard. Ibland sjunger någon av våra körer på denna gudstjänst.
Första onsdagen i månaden har vi också motsvarande korta mässa på morgonen kl 8.30.

Spaghettigudstjänst är en kort gudstjänst med mycket liv och rörelse och mycket sång. Många av församlingens barn och ungdomar tycker om att komma hit. Efter gudstjänsten äter vi pasta och köttfärssås tillsammans. Det kostar ingenting, men vi brukar ge möjlighet att lämna en frivillig gåva till något välgörande ändamål. Vårens Spaghettigudstjänster 2020 är följande datum:

• Tisdag 25 februari (Leksaksloppis)
  • Torsdag 19 mars (Barnboksloppis)
  • Torsdag 16 april
  • Tisdag 19 maj