Vi mötte Svenska kyrkan i utlandet

Möt några av de svenskar som kommit i kontakt med en församling i utlandet. Berättelserna rymmer många känslor: skräck, sorg, oro, vilsenhet, tröst, trygghet – och tacksamhet.

Hoppar från klippa

Ensam i gipsvagga

När den svenska turisten ramlade och slog sig, kunde Svenska kyrkan i utlandet stötta.

En svensk kvinna, som bor ute på den tropiska savannen på Koh Lanta Noi, berättar hur Svenska kyrkan i södra Thailand fått stor betydelse för henne vid flera dramatiska händelser.

Eldsvådor, torka och kristendomskunskap

Inga Zakou i förgrunden. Altare med kors i fokus.

”Utan kyrkan hade jag gått under”

Det är bara i kyrkan Inga orkar prata om sin svåra sorg. "Här håller de mig under armarna så att jag kan stå. Jag vet inte hur jag skulle ha stått annars." Inga bor på Cypern.

Prästen Karolinn arbetade på en semesterort och fick ge stöd åt en hotellgäst som befann sig i en mörk situation.

Hotellgästen fick stöd vid självmordstankar

Svenska kyrkan finns på plats i många länder där det vistas svenskar. Ibland i väldigt svåra situationer. Så här berättar en präst om en händelse på en semesterort.

Kyrkan var på plats när tragedin drabbade

Efter terrorattentatet i Paris fördjupades Julias tankar kring existentiella frågor. Hon kom med sina tankar till församlingen i Paris. Efter en tid ville hon konfirmera sig.

Julia konfirmerade sig som 21-åring i Paris

Lasse Tullberg, pensionerad präst samtalar med ungdomar på natten i Cypern.

Fotboll, kramar och djupa samtal för kyrkans nattvandrare på Cypern

Kyrkans nattvandrare i Ayia Napa på Cypern möter tusentals unga skandinaver. Någon gång har nattvandrarna räddat liv. Men framför allt handlar det om samtal.

Man vid vattenbrynet på strand.

Kyrkan fanns där när Björns son fick en psykos

Hundratals mil från familj och trygghet, hamnade Björns son i en psykos. Mitt i mardrömsscenariot kunde Svenska kyrkan göra en insats. ”Om Svenska kyrkan inte funnits där vet jag inte vad som hade hänt”, säger Björn.

David som var fängslad i Thailand hemma igen med sin syster och sin moster.

David fick stöd i fängelset i Thailand

David häktades och satt tre månader i thailändskt fängelse. Prästen Erik Stenberg Roos arbetar för Svenska kyrkan i Phuket. Han kom att betyda oerhört mycket för David under hans tid i fängelset.

Glada flickor som sjunger, bland dem tolvåriga Selma Lamouroux.

Kyrkan i Paris en viktig plats för 12-åriga Selma

-Vi har gått till Svenska kyrkan i Paris under hela mitt liv. Redan när min äldsta bror var liten hittade mina föräldrar Svenska kyrkan, för att kunna ha en svensk plats i Paris.

”Här kommer vi alla precis som vi är”

Marie-Louise Hermansson säsongsbor i Torrevieja i Spanien. I filmen berättar hon om hur mycket den svenska församlingen på platsen betyder för henne.

När du behöver hjälp av svenska kyrkan i utlandet

Svenska kyrkan i utlandets personal har en speciell kompetens att hjälpa drabbade och anhöriga vid övergrepp, olyckor och katastrofer som berör svenskar utomlands.

Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), svenska ambassader, konsulat och andra aktörer samarbetar vi för att möta människor i nödsituationer och ge tillfälle för samtal.

Hitta Svenska kyrkan i andra länder. Under kontorstid kan du nå alla utlandsförsamlingar genom växeln på Svenska kyrkans kansli i Uppsala. Telefonnummer dit är 018-16 95 00.

kontakta svenska kyrkan i utlandet

Mejla Svenska kyrkan i utlandet.
Prenumerera på nyhetsbrevet.
Givar- och ombudsservice: 018-16 99 49