Dopbarn

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop!

Vad innebär dopet?

Det står i Bibeln att folk kom till Jesus med sina barn, för att han skulle röra vid dem. De hade sett vad Jesus kunde göra, de ville att barnen skulle bli välsignade av honom. Samma tanke finns hos oss när vi kommer för att få våra barn döpta.
Att få barn väcker förundran över livets under. Plötsligt är man ansvarig för ett nytt liv och många olika känslor kanske väcks: glädje och oro, bävan och stolthet. Sitt barn vill man förstås ge det bästa – det goda. Det är här dopet kommer in. Genom dopet förs vi in i en särskild gemenskap – den kristna kyrkan på jorden. Gud har gett oss dopet för att vi, hur vi än känner det, ska veta att vi tillhör Kristus och kan lita på hans ord.

Hur blir man döpt?

Bokningen av dop görs genom expeditionen för församlingen där man vill döpa sitt barn. Ett par veckor före dopet ringer prästen och kommer överens om en tid för dopsamtal, som kan ske hemma hos er, i kyrkan eller församlingshemmet. Vid detta samtal går man igenom ordningen för dopgudstjänsten, psalmer och tar upp om man har andra frågor kring dopet. Man kan även ha dopet i hemmet eller på någon annan plats som t.ex en hembygdsgård. Dopet brukar då vara lite enklare och utan församlingens kantor. För den som inte blev döpt som barn finns vuxendopet. Man kan bli döpt när som helst i livet.

I samband med dop erbjuder vi utan konstnad lokal för fika och festlighet efteråt, i till exempel våra församlingshem. Ingen kostnad tas ut vid avbokning.

Dopklänning

Det finns inga regler för vad man ska ha på sig. Det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop och att små barn brukar ha på sig en lång, vit dopklänning. I flera av Södra Vedbo pastorats församlingar finns det dopklänningar som lånas ut om man så önskar. Det är ofta en äldre dopklänning som någon skänkt till kyrkan.

Dopljus – dophjärtan/löv

Vid dopet får barnet ett dopljus som familjen får ta med sig hem. I flera av församlingarna görs också ett hjärta, droppe, löv eller ängel i ordning med barnets namn som hängs upp i dopträdet i kyrkan. I början av nästkommande år bjuds sedan alla barn som döpts under året in till dopfest tillsammans med sina familjer. Då delas alla hjärtan, löv och änglar ut.

Doptider

Eksjö församling: Lördagar klockan 12.30 eller 14.00 i Eksjö kyrka eller Mariakapellet. Söndagar klockan 10.00 i Högmässan i Eksjö kyrka eller direkt efter högmässan

Hult-Edshult, Höreda, Mellby församlingar: Vi ser gärna att dopen sker i våra Gudstjänster, i annat fall har vi våra doptider på Lördagar vid 11.00, 14.00 & 16.30.

Hässleby-Kråkshult och Ingatorp-Bellö församlingar: Vi ser gärna att dopen sker i våra Gudstjänster, i annat fall har vi våra doptider på lördagar någon gång mellan 11.00 och 14.00

Norra Solberga-Flisby församling: Vi ser gärna att dopen sker i våra Gudstjänster, i annat fall har vi våra doptider på lördagar någon gång mellan 11.00 och 14.00.

Södra Vedbo pastorat, expedition

e-post: sodravedbopastorat@svenskakyrkan.se