Tro, liv och längtan

Stilla dagar, pilgrimsvandringar och samtalsgrupper för dig som är nyfiken på, vill inspireras och fördjupa dig i kristen tro och livsfrågor.

Filmcirkel”The chosen one”

Samtalsgrupp som utgår från dramaserien ”The Chosen” som har tagit världen med storm; miljontals följer den och ser fram emot nästa säsong.

Serien är ”gräsrotsfinansierad” (crowdfunding) av välrenommerade regissörer och producenter som inte ville släppa sin idé till Hollywood, utan hellre göra hela arbetet själva - för att skapa en så autentisk och bibelnära bild av Jesus och de människor han mötte.

Oskarshamns församling bjuder i höst in till en filmcirkel där vi tar oss igenom första säsongen med fokus på att möta Jesus som om vi också finns med i berättelsen (det finns gott om karaktärer att känna igen sig i).

Varje onsdagkväll* under oktober och november träffas vi och firar mässa, kvällsfikar, samtalar och ser ett av de åtta avsnitten i första säsongen av ”The Chosen”. Vid första tillfället, 4 okt, introduceras vi till serien och får bakgrunden till de berättelser vi kommer få leva oss in i under filmvisningarna. Samtalsledare är Magdalena Devall, präst. 

Mer information om serien ”The Chosen” och gratis möjlighet att se den på egen hand hittar du på https://www.angel.com/the-chosen
Det finns mängder av spännande sidor, grupper och konton att följa på sociala medier.

Föranmäl dig till Magdalena och uppge då om du har någon form av specialkost.

Tid: Onsdagar 18.00-21.00 med start 4/10. 
Plats: Oskarshamns kyrka/Kyrkans hus
Anmälan och frågor: 0491-78 42 04 eller 
magdalena.devall@svenskakyrkan.se

Stilla dagar

Under en Stilla dag får du tid för dig själv, för bön och reflektion. Välkommen att följa med till Svenska kyrkans bönegård i natursköna Hjorted. 

I samarbete med Södra Tjusts pastorat erbjuder vi tre tillfällen under hösten för stilla dag i Hjorteds prästgård. Vi startar med bön och fika. Under dagen samlas vi till gemensam bön och bibelreflexion i Kapellet, vi äter lunch i tystnad. Dagen avslutas med bön och fika då vi bryter tystnaden. Inga tidigare erfarenheter krävs.  

  • Kostnad för fika och lunch: 60 kr.
  • Vi organiserar samåkning från Oskarshamn.
  • Antalet platser är begränsade.

Höstens datum:
Lördag den 9 september, lördagen den 28 oktober och fredagen 1 decemberi.  
Tid: kl.9.00-15.30

Anmälan och frågor:
Anna.Ekelund@svenskakyrkan.se
0491-78 42 08 

ulrika.robertsson@svenskakyrkan.se
0492-842 91

Nyfiken på...

Är du nyfiken på kristen tro eller redan ganska van och vill få inspiration? Då är du välkommen till Nyfiken på-träffar!

Gruppen ses några onsdagar per termin kring ett tema som man är nyfiken på. Träffarna börjar med mässa  kl. 18 i Oskarshamns kyrka och fortsätter med fika och samtal i Kyrkans hus. Vi utgår ifrån orden i Apostlagärningarna 2:42 ”Och de deltog troget i apostlarnas undervisning och den inbördes hjälpen, i brödbrytandet och bönerna” och möts kring bibel, gemenskap, mässa och bön. Samtalsledare Anna Ekelund diakon och gäster. Inga förkunskaper krävs.

PROGRAM 2023

27/9 Pilgrimsvandring  
Ett fantastisk sätt att vända sig inåt för att bättre kunna leva helt utåt. Vi bekantar oss med pilgrimens sju nyckelord: långsamhet, frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, delande, andlighet.

25/10 Kyrkoåret

22/11 Synd

Tid: Onsdagar 18.00-20.30.
Plats: Oskarshamns kyrka/Kyrkans hus
Anmälan och frågor: Det är hjälpsamt om du anmäler dig till Anna måndagen samma vecka som aktiviteten sker, men har du inte hunnit det så är du välkommen ändå! 
Anna.Ekelund@svenskakyrkan.se
0491-78 42 08  

Pilgrimsvandring

Att pilgrimsvandra, alltså att vandra mot en helig plats eller för att söka livets mening, blir alltmer populärt. En fantastisk möjlighet att vända sig inåt för att bättre kunna leva utåt. Naturupplevelsen och vandringen varvas med korta stop för eftertanke och bön. Samling kl.12.00 på Mysingsö. Vandring cirka 6 km och avslutar vid Kristinebergskyrkan lagom före mässan kl 16. 

Tid: Söndag 1/10 kl. 12.00-16.00
Plats: Mysingsö till Kristinebergskyrkan 
Utrustning: Skor och kläder efter väder samt ryggsäck med matsäck för dagen. Frågor och anmälan: Anna Ekelund 0491-78 42 08 eller Anna.Ekelund@svenskakyrkan.se

Frälsarkransen

Möt kristen tro med hjälp av Frälsarkransen - en väg till livsmod och tillit. Samtalsgrupp för dig som söker efter en andlighet som fungerar i vardagen. Samtalsledare är Anna Ekelund, diakon och Minette Borgemo, kurator. Inga förkunskaper krävs. Läs mer om Frälsarkransen här. 

Gruppen är för närvarande full men anmäl dig gärna till nästa omgång som startar i januari.

Från Kärlekspärlorna till Gudspärlan

Gruppen ses fem onsdagar under augusti, september och oktober.

Litteratur: En väg till livsmod och tillit: Möt kristen tro med Frälsarkransen av Eva Cronsioe. Boken finns att låna.
Tid: Varannan onsdag kl. 18.00-20.30 den 23/8, 6/9, 20/9, 4/10 samt 18/10.
Plats: Vi börjar med veckomässa i Oskarshamns kyrka och fortsätter med samtal i Kyrkans hus.
Anmälan: Anna.Ekelund@svenskakyrkan.se
Kontakt: Anna Ekelund 0491 - 78 42 08

Katekumenatet -väg till tro

Söker du ett sammanhang där dina frågor och erfarenheter är utgångspunkten, inte de färdiga svaren? Katekumenatet är en samtals- och studiegrupp för vuxna där deltagarna får dela tro, liv och längtan. 

Ny och nyfiken på kristen tro eller troende sen länge, spelar ingen roll. I en liten grupp får du dela din livsberättelse med andra, komma med frågor och sedan, i egen takt, växa i tron. 

Katekumenatet grundar sig på att vi alla är skapade till Guds avbild och att Kristus delar varje människas liv. Genom att låta våra frågor och erfarenheter möta bibelns berättelser och kyrkans traditioner kan vi känna igen hur Gud verkar i våra liv. 

Träffarna: Katekumenatgruppen träffas i Kyrkans hus varannan måndag under oktober till maj (cirka 15 tillfällen) och avslutar med en resa. Gruppen deltar i församlingslivet och kommer att fira gudstjänst tillsammans.

Anmälan och frågor: Nästa gruppstart är 16/10 2023.
Anna Ekelund, diakon 0491-784208.
Anna.Ekelund@svenskakyrkan.se

 

 

Katekumenat

Vuxenväg till tro

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

En präst håller fram en nattvardskalk.

Gudstjänst

Gud, glädje, gemenskap i Oskarshamns församling.

En person står vid kanten av ett berg och kollar ut över landskapet med utslagna armar. Solens strålar skär igenom molnen.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"I en bibeltext som läses i kyrkorna denna söndag står det om Jakob som brottas med en okänd om natten. Vi förstår att den okände på något oförklarligt vis är Gud själv." Läs tankar inför helgen.