Foto: Joakim Carlström /Ikon

Vigsel

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Stor fest eller enkel högtid

Ofta planeras bröllopet långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigsel i kyrkan

En kyrklig vigsel sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Boka tid för vigseln i god tid, särskilt om ni vill ha den i en populär kyrka. Sök kyrka och din församling via länk till höger.

Heligt förbund

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten. Ordning för Vigselgudstjänst finns i Den svenska psalmboken.

Hindersprövning

Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att hindersprövningen endast är giltig i fyra månader.

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Vigsel

Två guldringar.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Drop in-vigsel i Maria Magdalena kyrka, Stockholm

Guld-, silver- eller järnbröllop?

I Sverige tycker vi om att uppmärksamma årsdagarna för våra äktenskap. Men var kommer traditionen ifrån och vad kallas de olika dagarna egentligen?

Vigsel i Linnéträdgården i Uppsala, juli 2020

Redan gift? Så förnyar du äktenskapslöftena

Många äktenskap i Sverige varar livet ut. Ett fint sätt att markera hur mycket man värdesätter sitt äktenskap är att förnya sina äktenskapslöften, en tradition som blir allt vanligare.

Vigsel i tider av corona

Ni som planerar ett bröllop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Kontakta er församling – de hjälper er att planera och anpassa vigselgudstjänsten så att den sker på ett ansvarsfullt sätt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper er att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Just nu finns en maxgräns på 8 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Dit räknas bland annat vigslar.
Läs om max antal deltagare vid allmänna sammankomster på regeringen.se.

Vigseln behöver inte ställas in eller skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att ni måste ställa in eller skjuta fram vigseln. Istället kan ni hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är till exempel möjligt att genomföra vigseln med bara prästen, brudparet och två vittnen. Ni kan också välja att ha vigseln någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma.

Bjud in gäster till en filmad vigsel

I vissa fall kan du be någon av de närvarande att filma gudstjänsten, så att andra kan ta del av den på distans. Hör med din församling om vilka möjligheter som finns.

Festen kan hållas längre fram

Om ni har planerat för en större fest efter vigselgudstjänsten så kan ni överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

Församlingen hjälper er att hitta alternativ

Om ni planerar ett bröllop, kontakta församlingen för att få hjälp att anpassa era planer efter de regler och rekommendationer som gäller.
Kontakta församlingen.

Att tänka på inför vigseln

• Hur ska inmarschen göras?

• Vad måste man lära sig utantill?

• När växlas ringar?

• Ska någon sjunga, läsa en text eller leda en bön?

• Vilka psalmer och sånger som ska sjungas? Det görs i samråd med kyrkomusikern.

• Får det fotas under ceremonin?

Den första vigselritualen

Den första beskrivna vigselritualen härstammar från Frankernas rike och skrevs ned omkring år 1000 e Kr. Då var vigselakten en välsignelse över det avtal som sedan tidigare ingåtts mellan brudens och brudgummens familjer. Det var först omkring år 1300 som prästen fick sin centrala roll som den egentlige fullbordaren av äktenskapet.

Vigselringens historia

Bakgrunden till att vi bär vigselringar går tillbaka till romartiden. Då var det främst kvinnan som fick en ring av mannen. Ursprunget att bära ringen på vänstra handens ringfinger kommer av att man i antikens Egypten ansåg att det gick en ven från detta finger direkt till hjärtat. Hjärtat ansågs av egyptierna vara själens ursprung. Denna tradition togs sedan upp av grekerna efter Alexander den Stores erövring av landet 332 f.Kr. och därifrån vandrade den vidare till Romarriket där venen benämndes Vena Amoris.

Cathrine Carlund Celius

Pastoratssekreterare