Gröenkapellet i solnedgången. Ett mindre modernt kapell omgivet av gräsmatta och några träd.
Foto: John Fahlnaes

Kapellet vid Gröen

Gröenkapellet är en plats för möten. Kapellet ligger naturskönt vid sjön Gröen i Landvetter, med vacker utsikt över vatten, himmel och natur.

Kapellet är en konfessionslös lokal som bekostas av begravningsavgiften, vilken betalas av alla som är folkbokförda inom Landvetter och Härryda församlingar. Kapellet togs i bruk den 1 juli 2004 och utformades av arkitekten Björn Dahrén. Förutom begravningsceremonier används kapellet för vigslar och konserter.

Förutom själva samlingssalen inrymmer byggnaden även ett bisättningsrum, ett rum där avlidna förvaras i väntan på gravsättning eller kremering.

Gröenkapellet har en båtinspirerad form med material som träpanel, betsade färger och ett zinktak. Tittar man noga så ser man att den nästan sju meter höga fönsterstommen symboliserar livsträdet. Detta för att tankarna skall få en att lyfta och vandra ut i den sköna vyn. Detta mönster kommer sedan igen i pianokläder och bårtäcke. Bordet är tillverkat av alm som vuxit på Landvetters kyrkogård och golvet består av handslaget tegel.