Foto: Anders Gustafsson

Café Hopp

Är en plats för Dig! …. som vill träffa andra över en kopp kaffe eller lättare lunch. Välkommen att titta in ofta eller någon gång. Krokoms kyrka tisdagar och torsdagar 11:00–13:00.

Café Hopp – med gemenskap på menyn

 Svenska kyrkan startar café för att bryta isolering och ge chans för arbetsträning.
– Café hopp är först och främst en mötesplats där människor kan umgås, fika billigt och ha det trevligt, säger initiativtagaren Helen Sjödin, diakon i Krokoms pastorat. Här finns plats för ideella att engagera sig och får samtidigt gemenskap och ett sammanhang på köpet.

Utbudet är inte det primära, utan det är människorna och mötena där emellan

I Krokoms kyrka arbetas det febrilt för att komma i ordning till invigningen av Café Hopp. Caféet där det primära är människorna som kommer och mötena som sker. Här ges möjlighet att själv vara delaktig som ideell eller få möjlighet att arbetsträna.
– På ett vanligt café pratar du med en kompis och inga andra, i det här caféet kanske du pratar med någon som du aldrig har pratat med förut, säger Bengt-Ove Johansson som är ideell medarbetare.
På Café Hopp satsar man på gemenskap, det finnas café-värdar som flyter omkring och pratar med folk. Det blir mer en mötesplats. 

Varför blev det ett café med hopp?
– Det är en av kyrkans stora uppdrag att sprida hopp. Vi tror att man får hopp genom att vara tillsammans, att träffas är hoppfullt, vi kan förändra världen tillsammans. Vi har också ett hopp om en god Gud som är med oss och som hjälper oss nu och i framtiden, säger Helen Sjödin, diakon i Krokoms pastorat. 

Idag bjuds det på nygräddade ostfrallor! Foto: Anders Gustafsson

Dubbel gemenskap
Man kan komma till caféet av olika skäl. Dels som besökare för att man vill och mår bra av det. Det finns också gäster som vill vara delaktiga och göra någonting, så finns det de som kommer hit för att arbetsträna.
– Vi som är här hjälps åt. I måndags var vi elva stycken!, säger Helen.

Alla vill vara med i ett sammanhang
Bengt-Ove Johansson är ideell och ställer sina intressen till förfogande. Han kommer att ge datahjälp till de som vill veta mer om t.ex. sin smartphone eller läsplatta.
– Det är inte avancerat, jag har inget kursmaterial, det är mer att folk kan ställa frågor och jag visar, säger Bengt-Ove.
Bengt-Ove har kommit in i livets skede när han inte jobbar längre, han är sjukpensionär och har inte jobbet att haka tag i som tidigare. Det är mycket ensamhet och pandemitiden har spätt på den känslan rejält.
– Alla människor vill vara med i ett sammanhang, det finns väldigt få av oss som trivs ensamma. Jag hoppas det kommer människor som känner som mig, säger Bengt-Ove.

Foto: Anders Gustafsson

Vad är bakgrunden till starten?
Svenska kyrkan möter många människor i olika grupper och ser ett behov av fler mötesplatser.
– Det är en bristvara på öppna mötesplatser i samhället. Då började vi att fundera och skulle vilja ha en mer öppen mötesplats där människor i olika livssituationer och åldrar kan mötas. Vi behöver varandra, säger Kerstin som jobbar som diakoni-assistent i församlingen.

Varierande meny
Café Hopp är öppet på tisdagar och torsdagar 11:00–13:00 och startar tisdag 20 september.

Vad finns på menyn när du kommer till Café Hopp?
– Det kan variera vad som kommer på menyn, men först blir det soppa och våfflor, någon bulle och kaka. Utbudet är inte det primära, utan det är människorna och mötena där emellan, avslutar Helen Sjödin, diakoni i Krokoms pastorat

Text/bild: Anders Gustafsson

Foto: Anders Gustafsson

Café Hopp

Krokoms kyrka, tisdagar, torsdagar 11:00-13:00

Caféet drivs av Svenska kyrkan i Krokoms pastorat.
Café Hopp är en gemenskapsfrämjande plats, på kristen grund, där man blir sedd, respekterad som den man är och får möjlighet att använda sina gåvor

Viktiga ord på cafét:
Sedd, respekterad, gemenskap, växtplats, delaktighet, glädje, hopp

Handkraft

För dig som vill pröva skapande och hantverk. Torsdagar på Café Hopp, Krokoms kyrka. 11:00-13:00