Östra Ljungby kyrka och församlingsgård

Östra Ljungby kyrka är uppförd i slutet av 1850-talet med långhus och femsidigt avslutat korparti. Det kvadratiska tornet tillkom ett par årtionden tidigare. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv. Väggarna är målade i brun kvaderimitation.

Äldst bland kyrkans inventarier är dopfunten, som är huggen i sandsten och med rund skål och smyckad med repstav. Dopfunten är från senromansk tid (1200-tal). Dopfatet i mässing är ett vackert arbete från 1500-talets senare del. Den medeltida kyrkan låg på samma plats.

Predikstolen är från 1600-talet. På korgens bildfält finns snidade evangelistfigurer.
Altartavlan är en oljemålning utförd av J. Westfelt-Eggertz. Målningen kallas Christus Consolator (Kristus Tröstaren) och är en kopia av en tavla i Hörups kyrka utförd av dansken Carl Bloch.

Nuvarande orgel med fasad tillkom 1929. Orgelläktaren är från 1861. Tidigare orgel från 1707, som köptes in 1861 från Osby kyrka, är numera placerad i koret.

Högsta antal tillåtna gäster i kyrkan är 260 personer.

Församlingsgården byggdes 1909 och var prästbostad i 100 år. Den siste kyrkoherden, Nils Eric Gestegård, flyttade ut och efter renovering flyttade administration och verksamheter in.

Så här hittar du till kyrkan:

Östra Ljungby kyrka
Byvägen 3
264 71 Östra Ljungby

GPS-koordinater:

X: 56.19251
Y:13.07779

 

 • Mats Stjärneblad

  Mats Stjärneblad

  Svenska kyrkan, Klippans pastorat

  Församlingshemsvärd

  Mer om Mats Stjärneblad

  Kontakta Mats om du vill hyra lokal eller har andra ärenden som gäller Östra Ljungby församlingsgård.

Östra Ljungby församlingsgård.