Ung i den världsvida kyrkan

Utbyte Costa Rica

Den lutherska kyrkan i Costa Rica - Iglesia Luterana Costarricense, ILCO, finns med i utbytesprogrammet.

ILCO är en liten luthersk kyrka i Costa Rica. Medlemsantalet är bara omkring 2 500, men genom sitt omfattande sociala arbete når kyrkan många fler. Kyrkan jobbar aktivt för utsatta grupper, som hbt-personer och nicaraguanska gästarbetare.

ILCO:s vänstift i Svenska kyrkan är Växjö stift, och Svenska kyrkan har genom åren haft många utsända medarbetare till den costaricanska kyrkan.

Ung i den världsvida kyrkan har sedan 2006 samverkat med ILCO, och som deltagare får du dela församlingens arbete i stad och landsbygd i någon av ILCO:s små församlingar.

Kyrkan i Costa Rica

Sedan 2006 är den lutherska kyrkan på Costa Rica, ILCO - Iglesia Luterana Costarricense, med i utbytesprogrammet.

Lär dig mer om ILCO på kyrkans webbplats (som även har information på svenska!)

Kyrkan är så mycket mer än församlingen

”Vänner och familj har på många sätt en större plats i vardagen här, det saknar jag i Sverige. Öppenheten bland människor”. Detta skriver Cheyenne Thor som under hösten har varit på utbyte i Costa Rica. Under utbytet så delade hon tro och liv med personer i den lutherska kyrkan ILCO och fick nya perspektiv på andras och sin egen vardag.

”Här känns det lite som en sommarstuga. Sitter i soffan på deras gröna marmorgolv omsluten av den turkosgröna fasaden och blickar ut över plantagen och palmerna. Det är väldigt avslappnade måste jag medge efter all tid i San José. Har fått komplimanger för min spanska vilket är både uppmuntrande och betryggande.

Jag vet inte varför jag har så svårt att följa mina egna tankar kring landet jag befinner mig i. Jag faller för de mest otippade sakerna; kvinnogruppen i Quitirisi, landsbygden i Sarapiquí etc. Jag tror att det beror på att stämning är helt annorlunda här. Allt har ett band till naturen och människan. Vänner och familj har på många sätt en större plats i vardagen här, det saknar jag i Sverige. Öppenheten bland människor.

Jag funderar på varför jag är här, vad jag gör i förhållande till utbytet och vad vår systerkyrka vill visa mig. Jag är här för ett utbyte av kultur, mat, samtal, tro och liv, vardagsliv. För att observera, för att dela tankar och för att förhoppningsvis ta med erfarenheter hem som kan så frön hos andra.”

~ Utdrag ur dagbok, 31 oktober.

Under utbytestiden fick jag uppleva allt från en öppen förskola till kvinnogrupper med urbefolkning. Från regnoväder till galen värme. Från storstadsliv med en liten värdfamilj till livet på landet delandes ett hus med 7 andra. Att sammanfatta vad jag gjort under mina 3 månader är svårt, men för mig handlar det om de små sakerna. Som att strosa runt själv i en främmande miljö och klara mig, att umgås med en värdfamilj en hel eftermiddag för att det är härligt, att våga prata om tro med en systerkyrka och utmanas av deras sätt att vara och göra och se.

Allt detta har hjälpt mig växa som individ, få nya perspektiv på livet, samhällen och tro. Det har blivit en drivkraft för mig, för att kunna prata om internationellt arbete samt kunna konversera om varför vi är starkast tillsammans. Så länge vi står tillsammans och fortsätter sträva efter en gemensam värd kommer det goda att övervinna det onda.

Tycker du att möten med människor är givande?
Tror du att du skulle klara det och tycka det var roligt?
Vill du vara möjligheten för kyrkor att mötas över gränser?

Om svaret är JA på någon eller alla dessa frågor; SÖK

/ Cheyenne

fakta om Costa Rica

• Mitt i Centralamerika, granne med Nicaragua, Panama, Stilla havet och Karibiska havet, ligger Costa Rica.
  • Till ytan är landet bara en tiondel så stort som Sverige, men med en av världens största biologiska mångfalder.
  • Fattigdomen i landet är stor, och de sociala skyddsnäten får allt fler hål.
  • Man räknar med att upp till en halv miljon nicaraguaner arbetar legalt eller illegalt i landet. Det är ett stort antal med tanke på att Costa Rica har en befolkning på lite över fyra miljoner.
  • Språket som talas är spanska, och tre fjärdedelar av befolkningen tillhör den romersk-katolska kyrkan.

Om kyrkan som vill vara en sten i skon

Lydia Sjöberg var utbytesdeltagare i Costa Rica hösten 2012.

Läs Lydias  berättelse om en radikal kyrka i sitt sammanhang. En kyrka som anordnar ungdomsläger där det är tillåtet att prata om sex, som går i demonstrationståg mot kvinnovåld och startar projekt för de mest utsatta grupperna i samhället.

BLOGGINLÄGG FRÅN UTBYTESDELTAGARE I COSTA RICA