Svenska kyrkans internationella arbete

Ung i den världsvida kyrkan

Utbyte Costa Rica

Den lutherska kyrkan i Costa Rica - Iglesia Luterana Costarricense, ILCO, finns med i utbytesprogrammet.

ILCO är en liten luthersk kyrka i Costa Rica. Medlemsantalet är bara omkring 2 500, men genom sitt omfattande sociala arbete når kyrkan många fler. Kyrkan jobbar aktivt för utsatta grupper, som hbt-personer och nicaraguanska gästarbetare.

ILCO:s vänstift i Svenska kyrkan är Växjö stift, och Svenska kyrkan har genom åren haft många utsända medarbetare till den costaricanska kyrkan.

Ung i den världsvida kyrkan har sedan 2006 samverkat med ILCO, och som deltagare får du dela församlingens arbete i stad och landsbygd i någon av ILCO:s små församlingar.

Om kyrkan som vill vara en sten i skon

Lydia Sjöberg var utbytesdeltagare i Costa Rica hösten 2012.

Läs Lydias  berättelse om en radikal kyrka i sitt sammanhang. En kyrka som anordnar ungdomsläger där det är tillåtet att prata om sex, som går i demonstrationståg mot kvinnovåld och startar projekt för de mest utsatta grupperna i samhället.

fakta om Costa Rica

• Mitt i Centralamerika, granne med Nicaragua, Panama, Stilla havet och Karibiska havet, ligger Costa Rica.
  • Till ytan är landet bara en tiondel så stort som Sverige, men med en av världens största biologiska mångfalder.
  • Fattigdomen i landet är stor, och de sociala skyddsnäten får allt fler hål.
  • Man räknar med att upp till en halv miljon nicaraguaner arbetar legalt eller illegalt i landet. Det är ett stort antal med tanke på att Costa Rica har en befolkning på lite över fyra miljoner.
  • Språket som talas är spanska, och tre fjärdedelar av befolkningen tillhör den romersk-katolska kyrkan.

Kyrkan i Costa Rica

Sedan 2006 är den lutherska kyrkan på Costa Rica, ILCO - Iglesia Luterana Costarricense, med i utbytesprogrammet.

Lär dig mer om ILCO på kyrkans webbplats (som även har information på svenska!)